Майк Хорн, експедиция “Пангея ” и две български момичета.

МАЙК ХОРН, ЕКСПЕДИЦИЯ “ПАНГЕЯ ” И ДВЕ БЪЛГАРСКИ МОМИЧЕТА – ПРИКЛЮЧЕНИЯ НАД ЧОВЕШКИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ

Експедиция „Пангея” и младите изследователи

Преди около 250 млн. години е съществувал суперконтинент наречен „Пангея”. След години той се разпада, за да се оформят днешните континенти.

Майк Хорн решава да кръсти експедицията си „Пангея”, защото напомня за „един някога недостъпен свят”. Програмата стартира през 2008г, като идеята е да се направят 12 експедиции с участието, обаче млади хора от всички държави и континенти. За да участваш е необходимо да си на възраст между 15 и 20г, да се интересуваш от изследователска дейност, и да поназнайваш английски език. Заедно с формуляра, който изпращаш по интернет, добре е да направиш и малко клипче, в което да се представиш и да разкажеш защо искаш да участваш в експедицията, и кои са нещата, които те вълнуват.

Congratulations

Такъв е отговорът, който получават две български момичета, след като изпращат своите формуляри за участие в експедиция „Пангея”.

Мая Иванова е на 21, от Бургас. Студентка в Лесотехническият университет, специалност интериор и дизайн на мебели. „Огромна роля за решението ми да участвам в експедицията изигра книгата на Майк Хорн „Пътешествие по екватора”.

Другото момиче е Весела Манолова от Пловдив, студентка в СУ „Климент Охридски” специалност туризъм. „Още в момента когато кандидатствах за експедицията знаех, че ще ме изберат. Много исках, много вярвах, бях сигурна, че това съм чакала цял живот и … стана! Станах част от голямото семейство на Пангея”.

Интересното в случая е, че Мая никога не се е занимава със спорт, няма никаква физическа подготовка, каквато ще й е нужна, за да премине успешно лагера за подготовка в швейцарските Алпи. За сметка на това Весела се е занимавала с плуване, тенис, футбол, карате, кендо, гребане, скално катерене и какво ли още не.

Лагера Chateau D Oex

В рамките на 10 дни, всички одобрени желаещи за участие в експедициите преминават през различни лекции и обучения. „За пръв път правих неща, за които само съм мечтала преди това – изкачихме връх в Алпите, посетихме ледник, научиха ни как да се спасим, ако пропаднем в цепнатина, спускахме се с шейни, катерихме замръзнал водопад, посетихме водна електроцентрала”, разказва Весела.

„През десетте дни в Алпите се научаваш повече от всякога да разчиташ на своите приятели, а границите на езика и националността се стопяват още на първия ден след пристигането в центъра” продължава да разказва Мая.

This entry was posted in Interview. Bookmark the permalink.

Leave a Reply