Кумба мела. Мечтата Индия I част

КУМБА МЕЛА

ХИЛЯДОЛЕТНИ ТРАДИЦИИ, ЗАПАЗЕНИ ДО ДНЕС, ДРЕВНА КУЛТУРА И ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ, СОЦИАЛНИ РАЗЛИЧИЯ, НЕПОНЯТНИ ЗА ЕВРОПЕЕЦА, ВЪЛШЕБНА ПРИРОДА – ВСИЧКО ТОВА Е ИНДИЯ, ЦАРСТВО НА ТАЙНИТЕ С РАЗМЕРИ НА СУБКОНТИНЕНТ. ЗА ИНДИЙЦИТЕ ЖИВОТЪТ Е САМО КРАТКА СПИРКА ПО БЕЗКРАЙНИЯ ПЪТ НА ДУШАТА. С НАДЕЖДАТА ЗА НОВ, ПО-ЩАСТЛИВ ЖИВОТ ИНДУСИТЕ, БИЛИ ТЕ БРАМИНИ ИЛИ ПАРИИ, ПРИЕМАТ СЪДБАТА СИ. ПОД ЗНАКА НА КУЛТА КЪМ БЕЗСМЪРТИЕТО ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ НАСАМ ПОКЛОННИЦИ СЕ СЪБИРАТ, ЗА ДА ОТПРАЗНУВАТ КУМБА МЕЛА, НАЙ-МАСОВИЯТ РЕЛИГИОЗЕН ПРАЗНИК В СВЕТА. ПОГЛЕД КЪМ СЪБИТИЕТО НИ ПРЕДЛАГАТ СНИМКИТЕ НА БАЛАЖ ЮХАС.

Текст: д-р Томаш Елтер/ Снимки: Балаж Юхас

Веднъж на 12 години в четири града на брега на свещената река Ганг се отбелязва празникът на безсмъртието. Той трае 104 дни, като кулминацията му е т. нар. Прамух Шахи Снан – къпането на краля. В навечерието на празника в цялата страна настъпва раздвижване. От всички краища на Индия, от обвитите в облаци Хималаи до горещите джунгли на Керала милиони поклонници потеглят към местата, където се провежда Кумба мела. Мнозина пътуват с дни по покривите на автобуси или висят по вратите на претъпкани влакове, други вървят пеш със седмици, за да достигнат целта на поклонението.

Както Ганг става все по-пълноводна, течейки от север на юг, така и тълпата поклонници става все по-голяма. Тук можете да видите йоги отшелници и големи групи монаси от далечни манастири, просяци и благородни дами в пищни, бляскави сарита.

Пристигнали по светите места, поклонниците са изправени пред нови трудности. В Северна Индия да нощуваш под открито небе през януари е сериозно изпитание. Традиционното облекло на хиндуистките монаси се изчерпва с кърпа на слабините, докато членовете на ордена нага не носят никакви дрехи, а само посипват телата си с пепел… Понякога призори температурите падат почти до нулата. Тогава поклонниците излизат от палатките си и се скупчват около големи огньове, където очакват слънцето да изгрее на теменуженото небе.

Щом се зазори, бреговете на Ганг оживяват. Поклонниците казват тихо молитвите си и влизат в свещените води, където ритуално се потапят по няколко пъти. Култът към Ганг е древен. Според преданието прочутият древноиндийски владетел Парикшит Махарадж бил проклет от млад брамин да умре в рамките на седмица от ухапване на отровна змия. Махарадж приел участта си, свалил кралската плащаница и, облечен като просяк, отишъл на брега на Ганг, за да намери отговор на въпросите за живота и смъртта. Знаменитият учител Шукадев Госвами, бележита личност на епохата, успял за седем дни да посвети владетеля в най-дълбоките мъдрости на живота. Учението му е събрано в книгата „Бхагавата Пурана“.

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СП. ЕКСПЛОРЪР

This entry was posted in Cult Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply