Янгшуо, необикновеният Китай.

ЯНГШУО, НЕОБИКНОВЕНИЯТ КИТАЙ

МНОГО СТРАНИЦИ МОГАТ ДА БЪДАТ НАПИСАНИ И МНОГО ИСТОРИИ ДА СЕ РАЗКАЖАТ ЗА СРЕЩИТЕ МИ С КИТАЙ. ЗА ЛЮБЕЗНИТЕ И ПРЕМНОГО ЛЮБОПИТНИ КЪМ ЧУЖДЕНЦИТЕ КИТАЙЦИ, ЗА ВКУСНАТА ХРАНА, ЗА МОДЕРНИЗИРАЩАТА СЕ С ГЛАВОЛОМНИ ТЕМПОВЕ АЗИАТСКА СТРАНА. ЗА НЕИЗБЕЖНО ОТИВАЩОТО СИ МИНАЛО, ПРИТИСНАТО ОТ НАСТОЯЩЕТО И БЪДЕЩЕТО. РЕШИХ ОБАЧЕ, ДА ПИША ЗА ЕДНО МЯСТО, КОЕТО В СПОМЕНИТЕ МИ ОБЕДИНЯВА ПО-МАЛКО ОТ ВСИЧКО.

Текст и снимки: Емил Бонев

„Янгшуо. Това е истинската ми представа за Китай!”. Защитен от една страна от странни за нашите представи хълмове изникнали от нищото, подобно на гъби след проливен дъжд, и величествената река Ли от друга страна, Янгшуо има специално място в дневника ми от пътешствието до Китай и Тибет.

Водата, като част от миналото и бъдещето

Всичко започна рано сутринта с корабче от пристанището на Гуилин. Хубавото време оставаше с нас и при този етап от пътуването ни и настроението беше в унисон с прохладното утро. След обичайното пазарене с капитана за цената на билетите, се качихме на корабчето, което след минути щеше да се присъедини към цял речен керван плаващ ежедневно по Ли в посока Янгшуо. Добре е още в началото да направя уговорката, че в Китай разговорите за отстъпки от обявената цена на стоки и услуги е нещо напълно нормално и в реда на нещата, така че ние твърдо се придържахме към неписаното правило. Вече на борда с още около петдесетина жадни за приключения туристи се носехме по спокойните води на река Ли. Следващите близо 4 часа пред очите ни се разкриваха едни от най-красивите и величествени пейзажи в Китай. Гордата и непокорна река Ли, виеща се сред планини от буйна растителност, оризови полета и карстови скали, осигурява прехраната на много хора в областта. В тази част на Китай водата е в изобилие и въпреки това се използва пестеливо и по предназначение, включително и като част от изграждане на градската среда, което дава уникален привкус на градовете в тези области – фонтани, канали и водни забележителности разпръснати навсякъде около нас.

Пътуването с корабче през областите, по поречието на река Ли дава възможност да се види неподправения живот на Китай, с гледки, пред които всеки уважаващ себе си пътешественик би замълчал – малки селца, оризови плантации, рибари с техните бамбукови салове, търговци, които през известно време се приближават до кораба ни, за да продадат своите малки статуи на Буда или прясно уловена риба. Огромни биволи, дремещи във водата и потъмнели от слънцето деца – крайречния живот на фона на варовиковите скали.

Най-добре е на две колела

Наближава обяд и ние сме близо до крайната точка на пътуването си – Янгшуо. Град създаден за забавление, спорт и почивка, с многобройните клубове и атракциони, с прекрасно уредените машрути за велотуризъм и катерене. Град създаден за пазаруване с пазарите, от които можеш да купиш и продадеш всичко, както и със скъпите магазини предлагащи висококачествена китайска коприна и не на последно място с атмосфера запазила усещането за стария и вече изчезващ Китай.

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СП. ЕКСПЛОРЪР

This entry was posted in City Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply