Майк Хорн, новият Христофор Колумб

МАЙК ХОРН, НОВИЯТ ХРИСТОФОР КОЛУМБ

МАЙК ХОРН Е ИСТИНСКИ ПРИКЛЮЧЕНЕЦ, ЗАРЕДЕН С МНОГО ХЪС И ЕНЕРГИЯ, КОГАТО ПОЕМА ПРЕЗ АТЛАНТИЧЕСКИЯ ОКЕАН, ЗА ДА ОБИКОЛИ ЗЕМЯТА ПО ЕКВАТОРА. САМ НА СВОЯТА ВЕТРОХОДНА ЯХТА, ТОЙ СЕ ВКОПЧВА В УПЪТВАНЕТО ЗА НАЧИНАЕЩИ, КОЕТО ВЪРВИ КЪМ ПЛАВАТЕЛНИЯ СЪД, БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛЯ ЗА ГИГАНТСКАТА АВАНТЮРА, КОЯТО ПРЕДПРИЕМА. ПО-КЪСНО СКРОМНО ПРИЗНАВА, ЧЕ Е БИЛА НУЖНА И ГОЛЯМА ДОЗА КЪСМЕТ, ЗА ДА ПРЕЖИВЕЕ 17-МЕСЕЧНАТА ЕКСПЕДИЦИЯ.

Текст: Мария Фехервари/ Снимки: архив Майк Хорн

Май 1999: Майк и неговият брат имат два дни, за да транспортират ветроходната яхта на Майк от Западното до Източното крайбрежие на САЩ, от Сан Диего до Маями. Наемат ремарке и потеглят, за да прекосят континента за два дни. Мисията се оказва възможна, подвигът им граничи с чудо, но няколкодневното препускане и изтощението се отразяват зле на нервите на Майк. В Маями, на финалната права, братята си купуват сандвич с последните си центове, когато пътната полиция заплашва да вдигне фургона с яхтата заради неправилно паркиране. Майк знае, че нямат нито време, нито пари, за да си върнат яхтата, а от това зависи дали ще може да потегли на своето околосветско пътешествие. В отчаянието си той се спуска към „паяка” и скача в шофьорската кабина. Крещейки, шофьорът му нарежда да слезе от кабината. Загубил всякакво търпение, Майк започва да го удря. В това време брат му се опитва да освободи фургона от „паяка”, но без успех. Шофьорът кубинец дочаква полицията с кървяща ръка и насинено око. Полицаят обяснява на Майк, че кубинецът е можел да го застреля – шофьорите на „паяк” винаги са въоръжени. Само късмет е спасил живота на Майк.

„Невъзможното съществува само докато не намериш начин да го направиш възможно”, твърди Майк, чийто живот се ръководи от този принцип. Нищо не може да го спре по пътя към целта: ухапване от змия насред джунглата, гражданска война, арестуване и смъртна присъда в Африка – всичко това са препятствия, които трябва да се преминат, а не непреодолими пречки. „Трудностите ми носят удоволствие. Не съм мазохист, мразя страданието. Но да виждам неща, които не съм могъл и да си представя, да правя и откривам това, което никой друг не е правил – всичко това ме изпълва с безгранична радост… Ако някой не разбира моята логика, няма смисъл да му обяснявам…”

Приеман за един от най-големите съвременни откриватели и отличен с много награди, Майк Хорн е роден в Йоханесбург, Република Южна Африка. През 1990 г., на 24-годишна възраст се премества да живее в Швейцария, където работи като ски-учител. Там се запознава с най-модерните екстремни спортове като хидроспийд[1] и каньонинг. Работата скоро се превръща в негова страст и само година по-късно Майк заминава на рафтинг в перуанските Анди, след което пристига във Франция, за да се спусне с хидроспийд от 4800 м височина. Това, че Майк вече е семеен и баща на две дъщери, ни най-малко не го отклонява от изпълнения с опасности начин на живот. Нещо повече, плановете на семейство Хорн включват пешеходен поход до Северния полюс.


[1] Хидроспийд – речно плаване върху плавателно тяло (хидроспийд), изработено от синтетичен материал и пълно с въздух. Екипировката се допълва от спасителна жилетка, каска и плавници. Придвижването става, като се лежи по корем върху хидроспийда. Плавниците помагат при управлението.

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В БР.4/2011 НА СП. ЕКСПЛОРЪР

This entry was posted in Navigator. Bookmark the permalink.

One Response to Майк Хорн, новият Христофор Колумб

  1. Pingback: Homepage

Leave a Reply