Посланик на шимпанзетата

ПОСЛАНИК НА ШИМПАНЗЕТАТА

НА 77 ХАРИЗМАТИЧНАТА ДЖЕЙН ГУДАЛ ПЪТУВА ПО СВЕТА 300 ДНИ В ГОДИНАТА В ПРЕСЛЕДВАНЕ НА АМБИЦИОЗНАТА ЦЕЛ НА ЖИВОТА СИ: ДА СПАСИ ЖИВОТНИТЕ, ПРИРОДАТА И ХОРАТА

Текст: Ивайло Харалампиев/ Снимки: Wanda Vision

Първата статия, която Джейн Гудъл изпраща на сп. „Нейчър“, е върната, защото в нея тя скандално за тогавашните научни среди се отнася към шимпанзетата като към хора, с „тя” и „той”. Тя дори стига още по-далеч, като за първи път замества студените номера на обитателите на наблюдателския си център с имена. Повечето й колеги поставят под въпрос не само нейната обективност, но и научния подход на проучванията й. И макар в началото на кариерата си преди 50 години тя да минава по-скоро за ексцентричка, от висотата на годините и траекторията на постигнатото днес Джейн Гудъл е смятана за безспорен визионер.

„Да си в компанията на Джейн Гудъл е като да се разхождаш с Махатма Ганди”, пише в. „Бостън глоуб”. Да спасим света, вече е послание което придобива все по-видими контури, а Гудъл продължава неуморно своя неспирен мирен поход. Трите елемента, които маркират философията й, остават неизменни: животните, хората и природата. Документалният филм Jane’s Journey /Пътуването на Джейн/ на режисьора Лоренц Кнауер за първи път разказва за жената зад иконата. Още когато се запознават през 1990 г., Кнауер е поразен от излъчваната от нея енергия и непреклонната й решителност. Много холивудски продуценти преди това се провалят в опита си да се сдобият с правата за филмиране на живота на Джейн Гудъл. И действително минават 15 години, преди тя да се съгласи Кнауер да направи неин интимен портрет. Тя от своя страна не само му предоставя заснет от нея оригинален и непоказван досега материал от първите й „базови лагери в джунглата”, но използва и контактите си в канала „Дискавъри”, откъдето са готови да сътрудничат в проекта. Доверието между двамата се ражда по време на първата фаза от снимките на нейни конференции в Америка. В последвалото пътуване между няколко континента срещите им продължават в Танзания, Лондон, Борнемут, където екипът посещава семейната къща, в която Джейн и сестра й Джуди продължават редовно да се връщат. И отново в САЩ, където на дискусионна среща сред зрителите е и Анджелина Джоли. „За мен Джейн е постоянен източник на вдъхновение. Завладява те дори само с присъствието си”, признава актрисата. „Показа ни колко малка, красива и уязвима е нашата планета”, допълва колежката й Камерън Диас.

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СП. ЕКСПЛОРЪР

This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply