Звезди на длан, поезия и НЛО в долината на Елки

Забулена в тайнство, Долината на Елки е напълно непозната за пътешественика от Запада. Перлата на чилийското Norte Chico – Малкият север, заинтригува търсачи на силни усещания от цял свят, когато престижното издателство за травъл гидове „Lonely Planet“ я включи за първи път в 10-те топ дестинации за 2019 г. В тази Мека на астротуризма може да се свалят звездите в шепи,  стиховете на родената тук Габриела Мистрал да докоснат струните на душата, а глътка от местната ракия pisco да разпали страстта. Медитация, йога и различни духовни практики балансират чакрите в географския антипод на Тибет, известен и с посещенията на НЛО. Инките и други предколумбови култури начело с diaguita, обитавали тези ширини, са оставили ярки следи. А за да е пълен миксът от автентични преживявания, Долината на река Елки предлага още и адреналинови спортове сред живописна природа, както и дегустация на соларна кухня.
 

По стъпките на Габриела Мистрал

„Нямам други очи, освен тези, прорязани от светлината на Долината на Елки“, заявява световноизвестната чилийска поетеса Габриела Мистрал.  Нобелов лауреат и дипломат, тя цял живот кръстосва света, без никога да напусне Valle del Elqui. Долината я придружава под формата на шепа земя в торбичка, скрита в джоба на сакото ѝ. „В кръвта ми текат разтворени металите от моите хълмове на Кокимбо“, споделя Мистрал, която при цялата си космополитност счита себе си преди всичко за „регионално създание“, за „елкина“ или, с други думи, за момиче от Елки. Долината бавно лъкатуши хълм след хълм, селце след селце и всяка нейна местност откроява собствен характер. Портите към тази идилия се намират във Викуня – родния град на Мистрал, считан за своеобразна столица на Valle del Elqui. Разходка по спокойните улици с колониални постройки неминуемо отвежда към скромния главен площад, към центъра на който наднича каменната скулптура  на Мистрал. От модерната къща-музей, където е пресъздадена част от обстановката на родния ѝ дом и са изложени нейни творби, писма, мебели и лични вещи, тръгваме към просторната градина наоколо. Ухае на лечебни треви, цветя и овошки. „В мен не живеят градовете на Чили; живеят мизерните села на Valle de Elqui, в които отраснах, най-вече Montegrande (…), предпоследното село на Valle de Elqui. Една планина отпред и друга – зад гърба. И изключително тясната и чудна долина между тях: реката, 30 къщурки и лозя, лозя. Между 3 и 11 години живях в Montegrande. И това време, заедно с времето ми на селска учителка в La Cantera, създадоха душата ми“.

 

Детството на поетесата в Монтегранде протича в селската къща-училище, където се помещавала и пощата. Тук тя обитава с майка си и сестра си, учителката Емелина, която я въвежда във формалното образование и разпалва любовта ѝ към учителската професия. Съвсем обикновената едноетажна кирпичена постройка, впита в склона на хълма, подобно на останалите къщи наоколо, е отворена за посетители, а възрастната жена, която продава билетите, е истинска находка – познавала е лично Мистрал и гордо показва обща снимка с нея. Преподавало се в малка класна стая, а семейството спяло в съседната, още по-малка по размер, спалня. От дългия и тесен двор, между красиви дървета, се открива гледка към реката. Неслучайно волята на Мистрал е да бъде погребана в любимото ѝ селце: „Бях щастлива, докато не напуснах Монтегранде и никога повече не почувствах същото“. Мавзолеят ѝ е изграден върху усамотено възвишение, откъдето погледът се рее към пейзажите с лозя, белязали прочутото момиче от Елки. За силната ѝ връзка с това място свидетелства и завещанието ѝ, според което тя дарява всички постъпления от продажбата на книгите си на децата от Монтегранде – на тях вече е прехвърлила и доживотната си рента от Нобеловата награда през 1951 г.

 

Звезди на длан

 

Долината на Елки обаче се превърна в топ дестинация за 2019 г. на Lonely Planet и The New York Times не заради поезията на Мистрал. Тук, както и в недалечния град Ла Серена, на 2 юли можеше да се наблюдава вълнуващото пълно слънчево затъмнение. Пътешественици от цял свят пропътуваха земното кълбо, за да преживеят две минути на тайнство в абсолютен дневен мрак. С над 300 безоблачни нощи в годината, Елки е астрономически център от световна величина, отворил широко вратите на множеството си обсерватории за небесните любители. Observatorio Mamalluca – в непосредствена близост до Викуня – е първата туристическа обсерватория в страната и предлага популярни ежедневни нощни турове. 12-инчов телескоп може да ви пренесе  до Луната, пръстените на Сатурн, Юпитер и 16-те му луни. От наблюдаваните съзвездия най-екзотичното за европееца е Южният кръст (Cruz del Sur) – видимо единствено от Южното полукълбо.

 

Сред изобилието от обсерватории се открояват две научни – Observatorio Tololo и Observatorio Gemini. Първата е построена на 2200 метра надморска височина, разполага с 8 телескопа и радиотелескоп. Размерът на огледалата им варира от 61 см до 4,5 м. Тук работят около 175 души и гости се приемат само в събота. Втората се управлява от международен консорциум и отваря за посетители само един ден седмично и за визита се изисква 2-месечна предварителна резервация. На разположение е свръхмодерен телескоп, който комуникира със свой близнак, разположен на Хаваите (оттам и името Gemini), в изследването на далечни галактики.

 

Медитация и НЛО в чилийския Тибет


Ако искате да се полюбувате на прозрачните небеса на Елки с допълнителен адреналин и мистика, можете да наемете специален конен астротур, който, след предварително кратко обучение по езда, ще ви отведе на секретно място със завидна видимост към звездите. А вероятността да видите НЛО в долината рязко се увеличава, ако  отидете на хълма Канкана в областта Cochiguaz. Tвърди се, че това място е географският антипод на Тибет – 30-те градуса на север на Тибет съответствали на 30-те градуса на юг на Елки, а и планинските пейзажи били много сходни. НАСА пък била измерила енергията на хълма, която достигнала стойност от 1500 мега електромагнитни единици, най-високата на планетата.

 

Текст: Гергана Ценова

Снимки: личен архив, turismoastronomico.cl, Sernatur, Turismo Vicuña

 

Целия материал можете да прочетете в новия брой на списание travel&extreme Explorer. Нa пазара от декември, 2019 г.

 

 

This entry was posted in Travel Explorer, Най - новия брой. Bookmark the permalink.

Leave a Reply