Петър Ванев. На път

“Поех по този път, за да се изградя като личност!”, така можем да обобщим последните няколко години от историята на единствения българин спечелили отличието „Тройната корона“. За всичко останало, той разказва в откровен разговор, специално за travel&extreme Explorer.Какво е Тройната корона?

Тройната корона са много неща. Над 12 000 км по трите най-дълги, непрекъснати прехода в САЩ – Тихоокеанския хребетен път с 4240 км, Пътеката на Апалачите с 3500 км и Континенталния преход с 4989 км. Това е титла, звание, отбелязано от Американската организация за преходи на дълги дистанции, която придобиват прекосилите и  трите маршрута. Аз бих  я описал като едно ново начало и път към себе си… към моето пълноценно Аз.  Това е най-добрият учител за пътя на живота, търпението, трудностите, радостите, увереността в собствените възможности и за каляването на силния дух спрямо всичко онова, което ни очаква в бъдещето – добро или лошо.

 

Колко  дълъг и труден е пътят към една мечта?

Дълъг е една стъпка, а колко е труден – надали ще успея да опиша с няколко изречения, но се надявам да опиша нивото на трудност в текущите и бъдещите си книги. Мечтата е мечта, докато е само в мислите. Предприемем ли действия по тази мечта, тя се превръща в цел и може би начин на живот. Всички знаем, че животът е  предизвикателство, изпълнено с трудности, а успеем ли да се абстрахираме от страха пред непознатото, ще ги посрещнем много по-смело и уверено. Изправянето пред трудностите с чисто съзнание и готовността за адаптация към средата винаги  придават лекота. Не защото съм знаел точно какво да правя, а защото съм пестил енергия преди, когато обстоятелствата са били леки и не съм се трвожел излишно, имах възможностите да се фокусирам качествено върху решението на текущия проблем.

 

 

 

Кои са хората, които те подкрепят?

От къде да започна? В самото начало, когато никой не разбира какво точно правиш и защо го правиш, подкрепата е близка до нулата. Намерих разбиране само от хората, които вече бяха в средата на приключенията и пътешествията – моята близка приятелка Росена Томова и издателство  „Вакон“, които бяха публикували книгата  „Моето приключение в дивото“ на Черил Стрейд, която ме вдъхновява. Създадох си правилната среда и работех за популяризирането на това, което правя. Така подкрепата започна да се увеличава малко по-малко, а след първата стъпка тя надмина очакванията ми.

Имах повече морална подкрепа за  прекосяването на Пътеката на Апалачите и Континенталния преход. Партньорствата и работата в екип са ключът за успеха, а тях намерих в лицата на компании и фондации– фондация  „Русе – град на свободния дух“, Secdoor, Basecamp, Roobar, Община Русе, Pirin Hill – Try to Fly, ИК „Вакон“, Proextreme, Евроинс България, SoftAcademy, Bradabrat, аптеки  „Астра“, ТД   „Приста“, сдружение  „Поломие“. Подкрепяха ме и хората, които споделяха приключенията ми в интернет пространството, те ми оказваха морална и материална помощ. Семейството ми, приятелите ми тук и онези, които създавах по дългия път на Тройната корона. Определено няма да успея да спомена абсолютно всички, допринесли за моя успех. Едно нещо е сигурно и то е, че никой човек не е успял сам.

Защо тръгна по този дълъг и „трънлив“ път?

Защото исках да се предизвикам и проверя дали мога да направя нещо, което никога преди това не съм правил. Защото излизането от зоната на комфорт ни прави по-умели, по-знаещи – едно по-добро копие на нас от вчерашния ден. Изследвах нови и непознати за мен неща, които се оказаха страстта на живота ми, онова липсващо парче от пъзела на пълноценния живот, за да си завършена личност. Поех по този път, за да се изградя като личност!

 

 

 

Какво научи за себе си през последните три години?

Научих доста неща, но дори и днес хората ми напомнят, че не осъзнавам много от тях. Трудно е човек да се погледне отстрани и да си даде реална представа. Да, трудно е, но не е невъзможно да излезеш от кожата си и да нарисуваш една безпристрастна картина на онова, от което си изграден. По-важно ми се струва не онова, което научих, а това, което осъзнах и успявам да прилагам в ежедневието си. Осъзнах, че МОГА!

 

 

 

 

 

 

Текст: Елеонора Гаджева

Снимки: личен архив Петър Ванев


Целия материал можете да прочетете в новия брой на списание travel&extreme Explorer. Нa пазара от декември, 2019 г.

 

This entry was posted in Profile Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply