Пътешествия през огън и лед

Каяк в царството на айсбергите и белите нощи, планински преходи сред величествени водопади, каньонинг в сърцето на пустинята или на гости при огнедишащи дракони. Може да изберете своето пътешествие и да се потопите в необятните дебри на приключението още сега.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оман, сн. deposit photos

 

 

 

Гренландия – айсберги, китове и бели нощи

Гренландия е едно от най-отдалечените и диви места за туризъм. До острова може да се достигне сравнително лесно. Редовни полети от няколко европейски летища – Копенхаген, Рейкявик и Акурейри, ни отвеждат до едни от най-атрактивните места на тази забележителна територия. Въпреки че се намира зад Северния полярен кръг, през лятото температурите са подходящи за преходи, а слънцето почти не залязва. Тук можем да се возим на лодки сред гигантски плаващи айсберги или да наемем каяци и да гребем сред плаващите ледени планини на светлината от среднощното слънце. На посетителите се предлагат редовни туристически полети с хеликоптери или малки самолети над огромните ледници, а в живописните заливи могат да се наблюдават няколко различни вида китове. Най-авантюристично настроените могат да поемат по Arctic Circle trail и да преминат разстояние от 170 километра за около 10 дена.

 

Фарьорските острови – епично атлантическо приключение

Фарьорските острови са магнетично късче земя, захвърлено по средата на Атлантическия океан. Всъщност островчетата са няколко десетки и тук красотата на дивата природа се запечатва в извънземни картини, които се менят всяка минута, а на човек му е трудно да разбере къде точно се намира. Познати на туристи и пътешественици сравнително отскоро, островите са съхранили природата си, автентичната си архитектура, бит и култура. Тук е истински рай за планински преходи и независимо дали ще изберете да ходите по ръба на високите стотици метри крайбрежни скали, или ще се отправите към някой от скалистите върхове, край себе си винаги ще имате зашеметяващи гледки. Магическата атмосфера се допълва от безкрайни зелени поля, с безгрижно пасящи овце, водопади, „падащи“ нагоре през по-голямата част от времето заради силните ветрове, и китни рибарски селца. Архипелагът е чудесно място за наблюдение на птици, а най-известните му обитатели са симпатичните тъпоклюни кайри, известни още като пъфини.

 

Оман – върхове, пустини и плажове

Оман вероятно е най-разнообразната и красива по територия държава от всички други на Арабския полуостров. Тук може да се насладите на невероятна природа, гарнирана с голяма доза  исторически забележителности. Планините Хаджар, заемащи източната част на Арабския полуостров, се издигат на над 3000 метра височина и са привлекателни не само с високите си върхове – първенец сред тях е Джебел Шамс, но и с величествените си каньони, дълбоки стотици метри.  Тук се намира оманският „Гранд Каньон“ – грандиозен скален амфитеатър, а също така и множество по-малки каньони, през които може да се разходите, а и да поплувате в зелените езера, образувани от сезонните реки. Голяма част от страната е заета от пясъчни пустини. В две от най-красивите пустини на Оман – легендарната пустиня Руб ал Хали (Празното място) и пустинята Шарикия – може да се включите в турове. Освен  планини и пустини, страната предлага и безкрайни пясъчни плажове, някои все още диви, където може да видите морски костенурки, понякога в размножителния им период. В отдалечената южна част на Оман, близо до втория по големина град – Салалах – ще откриете потънали в зеленина планини, стигащи до морския бряг, осеяни с пещери и подходящи за еднодневни трекове.

 

Огнените върхове на Камчатка там, където спят драконите

Далече, далече на изток се намира място, рядко посещавано от туристи, известно като огнения полуостров Камчатка. Тук над 160 вулкана са разположили огнените си тела, а тундрата е осеяна с геотермални области, в които може да наблюдавате гейзери, фумероли, кратери с вряща кал. Няколко от вулканите позволяват изкачване, като  върховете им могат да бъдат достигнати само за ден. До други от тях трябва да пътувате дълго, с високопроходими руски машини, но пък по пътя може да се поглезите с риболов, автентична руска баня или да опитате местни специалитети. На полуострова се организират полети с хеликоптери до някои от по-отдалечените, но впечатляващи забележителности като Долината на Гейзерите или Курилското езеро. В района на това езеро може да видите съвсем отблизо как кафяви мечки ловят риба. По бреговете на полуострова редовно се организират еднодневни круизи, по време ще видите китове, делфини, тюлени и различни морски птици. Тези от вас, които искат да преминат отвъд предела, срещу сериозна сума може да достигнат Командорските острови и да прекарат няколко дена на техните отдалечени и брулени от стихиите брегове.

 

Търсете на пазара списание travel&extreme Explorer, декември 2019 г.


Снимки: depositphotos


 

This entry was posted in Най - новия брой. Bookmark the permalink.

Leave a Reply