Най-добрите места за пътешествия през есента

Септември е и лятото се разпилява като песъчинки подгонени от вятъра и спомените остават, за да ни помогнат да преминем през студените месеци в очакване на топлите дни. Ако искате да задържите още малко усещането за слънце, пътешествия и морски бриз, ето какви са есенните маршрути, които избрахме за вас.

 

Сн. depositphotos

 

 

Септември на остров Родос, Гърция

Островът е по-малко познат за туристите от Санторини и Миконос, Родос предлага красиви плажове, археологически обекти, средновековни замъци и град със световно културно и историческо наследство – стария град Родос.  Древният град Камирос и Акропола в Линдос също са интересни места за любителите на историята. Музеите включват Музея на съвременното гръцко изкуство и Археологическия музей, разположени в сграда, датираща от XV век. Богатата им колекция включва елинистична и римска керамика, вази и скулптури от IV в. пр. Хр.

Не пропускайте да опитате вкусът на Гърци – пресни морските дарове, омари, октоподи, калмари, сервирани в малки, фамилни таверни и чаша студено розе. Септември е подходящо време и за разходка из красивите плажовете и активности като морски каяк или каране на велосипед.

Посетете едни от най-красивите плажове по гръцкото крайбрежие като – Антъни Куин плаж, разположен на юг от село Фаликари и кръстен на великият актьор изиграл Алексис Зорба  или Трагану бийч, където можете да се отдадете на диво плажуване.  Възможностите са безброй. Предлагаме ви в началото на есента да сложите Родос на първо място в списъка с места за посещение.

 

Октомври е време за Израел


Сн. depositphotos

 

Любителите на историята, религията и модерния прочит на архитектурата със сигурност ще се насладят на обиколка из малката, но много красива страна. Разположен на Средиземно море, северната част на Израел е хълмиста и зелена, докато на юг можете да се заровите в меките пчсъци на пустинята. Израел предлага безброй възможности от курорти по Червено море, през великолепнитре винарски изби с примамливи турове до древна история.

Първата ви спирка трябва да бъде Тел Авив, известен със своите плажове, нощен живот и артистична бохема. Наричат го още Градът, който никога не спи и модерното лице на Израел. Разходете се из малите улички на стария град Яфо с пъстри дюкянчета и кафенета. Погледайте залеза от крайбрежната улица и непременно опитайте от сушените плодове на най-големия открит пазар в Тел Авив Кармел маркет.

Йерусалим е следващата задължителна спирка. Причините да посетите този свещен град за християни, евреи и мюсюлмани са безброй. Изберете си една и планирайте.

 

Ноември в Лисабон

 


Сн. depositphotos

 

Градът, който се къпе в цветове и звуци става все по-популярна дестинация, но ако искате да избегнете тълпите от туристи през топлите месеци може да посетите португалската столица през ноември. Градът на хълмове и невероятните гледки, много специално направени тераси (miradouros) предлагат красиви гледки за тези, които искат да се изкачат до върха на хълма. Алфама е историческият квартал на града, опасан от стръмни и тесни калдъръмени улички. Музеят Фадо в Алфама е една от задължителните забележителности, които ще ви пренесат в света на музиката на Портогалия. Вкусната и прясна морската храна е навсякъде в Лисабон, а традиционната португалска сушена треска (bacalhau) е на почит в повечето менюта, заедно с октоподи, скариди, сардини, миди и риба тон.

През ноември се провежда ежегодният Vodafone Mexefest Music Festival , който събира популярни музиканти в Лисабон.  Празници на младото вино, артистични прояви, музика и вкусна храна, Лисабон през ноември е изключително вълнуващ и интересен.

 

Предложението на travel&extreme Explorer

Кападокия през есента


Сн. Емил Бонев

Кападокия е приказна земя, записана в старите книги от перси, гърци, римляни и араби, та до наши дни. Земя на архаични обиталища, подземни градове и удивителни скални църкви. Земя, напоена с вяра и аскетизъм, граница на вековни препирни върху територия, осеяна с история, прорязана от търговски пътища, отъпкани от копитата на хиляди кервани. Земя, полегнала в маранята на времето, някъде в средата на Турция, родена от мощта на вулканите и изваяна от длетото на времето. Милиони години вятърът танцувал с пясъка, за да остави след себе си този извънземен пейзаж, в който очите се губят, докато попиват невероятните форми. Конусовидни образувания пробождат хоризонта, кули и гигантски гъби се съревноват с причудливите си форми с килнати накриво шапки, готови да се търкулнат, побутнати от повея на вятъра. Сякаш това не е достатъчно, та човекът се включил с уменията си и издълбал в ронливата гръд на скалата свои домове и убежища. Останали и до днес по комините на Чавушин, Гьореме, Ючхисар, Зелве и Пашабаг. Това са местата, които ще трябва да посетите, ако искате да се умиете в магията на „Земята, където се развъждат красиви коне“, както персите наричали мястото.

 

Търсете на пазара списание travel&extreme Explorer, септември 2019 г.


Снимки: Емил Бонев и depositphotos

 

This entry was posted in Най - новия брой. Bookmark the permalink.

Leave a Reply