Tрекове върху земя по-млада от теб

Обикновено свързваме пешеходните преходи с обширни планински вериги, скалисти върхове или живописни долини. Някои от най-високите точки на Европа и света са вулкани и те се популярна цел за планинарите, но повечето от вулканично-активните места биват незаслужено пренебрегвани! Стръмните склонове на стратовулканите са сериозно предизвикателство за всеки планинар, а активните геотермални зони ни разкриват неконтролируемата мощ на природата и ни позволяват да видим сътворението на Земята в реално време. Пейзажите са често сурови и първични, а част от скалите, по които стъпваме вчера дори не са съществували.


 

Често свързваме активните вулкани с места като Камчатка, Хаваи, Централна Америка или Индонезия, но Европа е континент, на който относително бързо можем да достигнем до едни от най-знаковите вулкани в света. В следващите редове ще ви разкажа за част от геоложки най-ативните и атрактивни местаз за трекове на територита на нашия континент.

Знаете ли, че Земята е единственото ни познато небесно тяло, което има множество литосферни плочи? Именно по техните граници, както и в няколко т.н „горещи точки“ са разположени вулканите в Европа.

 

Етна и Еолийските острови, където Земята е будна.

Вулканът Етна се намира на остров Сицилия, на по-малко от 2 часа път със самолет от София. На острова има два града с международни летища – Палермо и Катаня, второят е по-удобен за изходна точка към един от най-активните вулкани в света.

Със своите 3 323 метра височина (височината на Етна се променя почти след всяко изригване)

и силно променливо време, изкачването на Етна може да бъде истинско предизвикателство. По-голямата част от посетителите  му се възползват от удобно изградената инфраструктура – лифт и автобуси, с които човек може лесно да достигне до около 2 900 метра. Тук са разположени няколко странични кратера, най-атрактивният от които – Торе дел Философо (не е активен) – чудесно място за разходка, снимки и панорамна гледка към същинските кратери на вулкана.

 

За да достигнете до тях обаче е нужно да наемете водач – поради високата активност и силно задушливите газове излизащи от кратера Бока Нуова, самостоятелните изкачвания са строго забранени, а жандармерията следи за нарушители. Самото изкачване към активната част от вулкана, започва от Торе дел Философо и заедно със спускането обратно може да отнеме около 5-6 часа. Водачът съобразява маршрутът с дневната активност, посоката на вятър и интензивността на газовете. Ако условията са благоприятни, ще имате възможност да обиколите изцяло Бока Нуова, ще чуете тътена от експлозиите на дъното на кратера, ще видите серните полета по склоновете му както и гигантските облаци газ, издигащи се от дъното му.

А ако имате късмет точно по време на вашето посещение може да присъствате и на същинско изригване. През последния век Етна бълва магма в интервали от 2-3 месеца до 1-2 години. В такива случаи, много местни агенции организират посещение на лавовите потоци стичащи се от вулкана .

Ако сте опитен планинар, може да ви бъде организиран трек до някои от по-отдалечените кътчета на вулкана, който да съчетае преминаване през атрактивни полета от застинала лава или посещение на лавови пещери. Хората търсещи по-леки разходки могат да открият множество китни селца по ниските части на вулкана, където да опитат био-продукти от мед, вино, зехтин и да усетят гостоприемството на местните, живеещи само на няколко километра от върха на Огнената планина.

 

Еолийските острови са вулканичен архипелаг, разположен в Тиренско море само на няколко десетки километра от северните брегове на Сицилия. Преди около 260 хиляди години, на подводното плато в Тиренския басейн, започват вулканични изригвания, които изхвърлят лава на над 3 600 метра, образувайки островите Вулкано, Липари, Филикуди, Аликуди, Салина, Панарея, Басилуццо и Стромболи. Всеки от островите е връхната точка на подводен вулкан, като над водата са останали комплекс от добре оформени или ерозирали в различна степен вулканични конуси и кратери.

Най-удобната изходна точка за архипелага е пристанището Милацо, разположено на два часа път с влак от Катаня. Оттук тръгва добре организирана мрежа от пътнически фериботи, които целогодишно свързват всички острови.

Макар и с еднакъв произход и съвсем близки един до друг, всеки остров е уникален и може да предложи възможности за впечатляващи пешеходни преходи.

Остров Салина се отличава с два високи вулканични конуса – Монте Порри и Монте Фосса, който с височината си от 962 метра е най-високият връх на архипелага. Високите му части са покрити с гора от кестени и при хубаво време от него може да се видят всички Еолийски острови.

Остров Липари е най-големият и най-населеният от островите и е ивестен не толкова с вулканите си, колкото с историческите си забележителности. Тук може да посетите няколко крепости, както и Археологическия музей на Еолийските острови.

Островите Филикуди и Аликуди са най-отдалечените и рядко посещаваните от архипелага, а по-голямата част от територията им е обявена за Природен резерват. Сравнително високите им връхове предлагат чудесна възможност за еднодневни преходи, а отдалечеността им прави крайбрежните води идеални за гмуркане.

Островите Басилуццо и Панарея са най-малките. Изкачването до най-високата точка на Панарея е предизвикателство, което си заслужава усилията – гледката към пушещия Стромболи е великолепна, а във водите край острова има потънал кораб, който е популярно място за гмуркане.

 

Само два острова от островната група са активни вулкани, но и двата са емблематични.


Остров Вулкано, дава името на геоложката формация вулкан. Кръстен на римския бог на огъня Вулкано, островът се състои от три вулканични центъра. Северния и южния край на острова са два неактивни вулканични масива, като в южния се намира най-високата точка на острова – Монте Ариа, а северния представлява малък остров – Вулканелло, свързан към централния масив с тесен провлак.

Най-активната част от острова е Гран Кратере, разположен в центъра на калдерата Лентиа. Най-високата му точка е конуса Фосса, откъдето човек може да обхване с погледа, кратера, околните острови, а при хубаво време  самата Етна! По северната част на кратера са разположени множество солфатари, бълващи газове, а около тях може да се наблюдава образуването на серни кристали.

В близост до пристанището са разположени множество ресторантчета, както и горещи кални басейни, затопляни от земните недра.

Безспорно най-атрактивният от всички острови е Стромболи, известен като „Фарът на Средиземноморието“ поради непрестанните си изригвания, които нощно време се виждат на десетки километри.

И двата маршрута тръгват от морето и достигащи до кота 892 метра са стръмни, затова не ги подценявайте! И тук, както на Етна, изкачването до най-високата му точка се извършва само с водач. През последната година активността на Стромболи е силно завишена, а преди няколко месеца сериозно изригване доведе до смъртта на един турист и сериозно нараняване на втори. Затова винаги се съобразявайте с предупрежденията и не предприемайте самостоятелни изкачвания.

 

Ежедневните трекове започват около 17:00 часа, за да може да се достигне обзорния връх малко преди залез. Слънцето потъва в позлатеното от последните му лъчи море, няколко силуета на околните острови се очертават на хоризонта, а спектакалът който се разиграва на няколкостотин мера в краката ви е неабравим! Няколко близко разположени кратера се надпреварват да бълват лава във въздуха на всеки няколко минути, а огнените фонтани са придружени от неописуем тътен.  Тези от вас, които не се чувстват уверени в изкачването, могат да се включат в разходките с лодки около острова и да наблюдават ревящия вулкан от морето.

 

Текст и снимки: Емил Енчев


Целият материал можете да прочетете в новия брой на списание travel&extreme Explorer. Нa пазара от 18 септември, 2019 г.

 

 

 

This entry was posted in Guide Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply