Бергамо. Приказка за Горния и Долния град

„Най-красивият площад в Европа с перфектна композиция, в която всеки камък е на мястото си“. Легендата разказва, че така възкликнал известният френски архитект Льо Корбюзие, когато се озовал на Стария площад или Пиаца Векия в Бергамо. Това е само една от причините, поради които ще чуете хората да казват: „най-добре пазената тайна“ или „скритото бижу“ на северната област Ломбардия.


На гости в крепостта

 

Случва се, дори опитни пътешественици умишлено или без да искат да пропуснат самия Бергамо, а просто да използват летището „Орио ал Серио“, за да стигнат до разположения на 50 километра световноизвестен Милано. През последните години градът е все по-препоръчван вече е и обратният вариант: прекарайте ден-два в не толкова популярния и съответно все още по-спокоен откъм туристи Бергамо и отскочете на разходка до Милано. Наясно с трудно преодолимото съперничество, но едновременно с това и взаимоизгодното сътрудничество с модната столица Милано, от Бергамо са подготвили и специален максимално концентриран маршрут за посещение от половин ден.

 

Само половин часа делят летището и усещането за истинската същност на Бергамо. Автобусът преминава през модерната част на града, стига до подножията на хълма, на който се намира старият град и започва да се вие нагоре. Ако се случи времето да е дъждовно и мъгливо, представете си средновековен трилър и за декор съвсем спокойно може да се сниман тук. Ако грее слънце, с всеки завой и съответното покачване на нивото, пред погледа се разкриват както улиците на новия град, така и долините на Ломбардия и подножията на Алпите. В съвсем ясни дни в далечината е видима  включително и катедралата Дуомо в Милано. Част от пътя преминава през друга от емблемите на Бергамо – Венецианските крепостни стени. Те обикалят сревновековния град в продължение на пет километра, а четири главни порти ги свързват с външния свят. Построени през XV-XVI век по време на венецианското господство и прибавени към съществуващи и преди това защитни постройки, те превръщат Бергамо в един от най-добре защитените градове-крепости.

 

 

През 2017г. ЮНЕСКО включва крепостните стени в списъка с културно наследство на човечеството, включително и заради съхраняването на автентичния античен град. Обхождането на хълма с транспорт или пеша, отгоре надолу или обратно, представлява най-голямата привлекателност на Бергамо, а изразите Горен град (Citta Alta) и Долен град (Citta Bassa) са в ежедневия речник на местните. Най-приятният и удобен начин за придвижване между „двата“ града е действащият от 1887г. фуникуляр.

 

Малките площади Пиаца Векия и съседният Пиаца Дуомо са били създадени като един и концентрират историята на Бергамо и администрацията, която е решавала съдбата на града. Базиликата „Санта Мария Маджоре“, параклиса „Колеони“, Палацо делла Реджионе, фонтана „Контарини“, една от най-значимите библиотеки в Италия са подредени в изумителна хармония. Всяка вечер в 22 часа петдесет и два метровата часовникова кула „звъни“ сто пъти. Така на местните жители било припомняно, че портите на града ще бъдат затворени точно в уреченото време.

 

Между града и природата

 

От 5 до 22 септември 2019 г. тук се провежда деветото издание на фестивала „Майстори на пейзажа“ фокусиран върху културата и опазването както на естествения, така и на създадения от хората пейзаж. Тази година ландшафтният архитект Лучано Джубилеи е избран да трансформира Пиаца Векия в зелен площад „по средата между града и природата“. От 5 до 20 октомври в Бергамо се провежда XVII-ият фестивал не тема наука, който популяризира науката и се стреми да я превърне в по-нтересна, полезна и достъпна. Двадесет и пет носители на Нобелова награда са участвали досега в този фестивал.

 

На няколко крачки от Пиаца Векия хотел Gombit, член на колецията Design Hotels, предлага най-добрата комбинация между минало и настояще. Разположен е на централната улица на Стария град, на кръстопът на древни римски улици. Най-впечатляващата част от четириетажната сграда е наблюдателната кула от XIII век. Авторът на трансформацията на историческата сграда дизайнер Джо Поци буквално плете нишката между аскетичното средновековно минало и съвременния минималистичен дизайн, като следва геометрията на кулата. Хотелът е и международна платформа за артисти и експериментатори. Така според собствениците „се запазва миналото и се превръща в нещо живо.“

 

Текст: Ивайло Харалампиев

Снимки: visitbergamo.net


Целият материал можете да прочетете в новия брой на списание travel&extreme Explorer. Нa пазара от 23 май, 2019 г.

 

This entry was posted in City Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply