На един дъх около света

„Гмуркането в морето е надникване в един магически свят, което дава изключително усещане за сливане с природата и връщане към собствения ни произход“, казва световният шампион и рекордьор по фридайвинг Гийом Нери в специално интервю за списание travel&extreme Explorer.Двукратният световен шампион и петкратен световен рекордьор по свободно гмуркане или фридайвинг, французинът Гийом Нери влиза във водата на плажа в родния си град Ница, слага подводна маска и се гмурка във водата. През следващите дванадесет минути на филма One Breath Around the World той плува в хипнотично красива подводна одисея из моретата и океаните на планетата. Снимките прави съпругата му Жули Нери, която също е шампионка по фридайвинг. Оригиналната лирично-епическа музика е дело на Гийом Феран.

 

Двамата стоят зад продуцентската компания Les Films Engloutis с идеята да покажат красотата на любимия си спорт извън състезанията и рекордите. А снимките от приключението им прави Франк Сегин, редактор и фотограф на френското списание L’Équipe. Заедно с филма се появи и съвместната им книга Guillaume Nery, À Plein Souffle/Glenat Livres/, която те представят като среща с народите на океаните и химн на подводния свят с апел за неговото опазване.

 

 

За One Breath Around the World екипът пътува осем месеца по целия свят – Мексико, Филипините, Френска Полинезия, Финландия. За филма те снимат тридесет дни от сутрин до вечер. Още при първата си експедиция до остров Мавриций попадат на мечтата на всеки фридайвър, среща с кашалоти, най-добрите гмуркачи в света. „И ако срещата с тях вече беше нещо изумително, възможността да плувам с тях включително и докато си почиват застинали във вертикално положение под водата, беше една от най-зашеметяващите гледки. Заради специфичната си форма кашалотите наподобяват нещо средно между подводница и извънземен кораб, истинско въображаемо пътуване на ръба на реалността и фантастиката. Природата ни позволи този добър старт.“, казва Гийом Нери. Вторият хит сред дестинациите се оказва японският остров Йонагони и наподобяващите каменна крепост подводни руини Исеки, за чийто произход учените продължават да не достигат до съгласие. За да вдъхновят хората да мечтаят, екипът умишлено избира да покаже само красотата, а не замърсяването на океаните.

 

Еднакво щастливи на повърхността и под нея

 

Бащата на Гийом се занимава с шнорхелинг, майка му е танцьорка, а много често игралната му площадка е някъде из Индийския океан. Още от малък започва да се гмурка с шнорхел и плавници заедно с баща си. На 14 г. с приятел започват да се надпреварват кой ще издържи по-дълго време без въздух. Играта, която пренасят и под водата, се превръща в мания. Записва се в школата по гмуркане в Ница и през 2002г. се превръща в най-младия рекордьор спускайки се до 87 метра дълбочина. След това продължава да чупи рекордите, става световен отборен, а след това и индивидуален шампион.

 

Текст: Ивайло Харалампиев

Снимки: Franck Seguin


Целият материал можете да прочетете в новия брой на списание travel&extreme Explorer.

Нa пазара от 23 май, 2019 г.

 

This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply