Ще изгубим ли Немо?

Големият бариерен риф – всички сме чували за него. Още в училище са ни казвали, че той е единственият жив организъм, който може да бъде видян с просто око от Космоса. Свързваме го с кристалночисти лазурни води, морски създания във всички цветове на дъгата (включително рибата клоун Немо от любимия детски анимационен филм), както и корали, шарени корали във всякакви причудливи форми, във всякакви искрящи нюанси. Представяме си пир за сетивата и безметежно спокойствие.
Какво представлява?

Но какво всъщност представлява Големият бариерен риф? Той е най-голямата в света система от коралови рифове и острови, съставена от над 2900 рифа и 900 острова, разположени в Коралово море край североизточния бряг на Австралия. Ивицата му е дълга 2300 км, а площта му е 345 400 кв.км. Той е изграден от милиарди малки живи организми, наречени коралови полипи.

В Големия бариерен риф се срещат над 400 вида корали в три категории рифове – брегови, които се допират до бреговете на континента и островите; бариерни, които се намират в северната му част и се състоят от продълговати стени; и платформени (най-разпространени), които се появяват до континенталния шелф понякога на снопове, достигащи височина 120 метра от дъното.

 

 

Защо е важен?

Рифовете и в частност Големият бариерен риф изпълняват важни функции. Първо, той предпазва бреговата ивица от негативните въздействия на морските вълни и тропическите бури. Също така е хабитат на многообразие от морски организми, част от които живеят в безупречна симбиоза с рифа и не се знае какво би се случило с тях, ако той загине. Отделно от това коралите представляват източник на азот и хранителни вещества в рамките на морската хранителна верига, като в същото време играят роля в поддържането на оптимални нива на въглерод. Кораловите образувания също така спомагат процеса на рециклиране на нутриентите.

 

 

Какви видове живеят там?


Морските създания, които наричат рифа свой дом, са много. Те наброяват 3000 вида мекотели, над 100 вида медузи, 1625 вида риби, 133 вида акули и скатове, повече от 30 вида китове и делфини, както и шест от общо седемте вида морски костенурки.

Към тях трябва да добавим и множеството меки и твърди корали. Те образуват над 30 разграничими един от друг биорегиона, съставени от различни видове рифове.

Някои от животинските и растителните видове са ендемични за региона, тоест не се срещат никъде другаде по света. Плоскогърбата костенурка например се среща единствено на територията на австралийския континентален шелф. Неин дом е Големият бариерен риф. Също така над 50% от акулите и скатовете, които могат да бъдат забелязани край австралийския бряг, не могат да бъдат видени никъде другаде по света. Има и други животински видове, които са ендемични за района.

Между месеците октомври и май костенурки снасят яйцата си на бреговете. А при пълнолуние в края на ноември и началото на декември през нощта гмуркачите могат да станат свидетели на мистериозно и грандиозно размножаване на коралите, описвано като подводна вихрушка.

Други видове, които се чифтосват там, са застрашените от изчезване дюгон, наричан още морска крава, както и гърбатият кит.

 

Текст: Яна Парашикова-Аролска

Снимки: depositphotos


Целият материал можете да прочетете в новия брой на списание travel&extreme Explorer. Нa пазара от 23 май, 2019 г.

This entry was posted in Най - новия брой. Bookmark the permalink.

Leave a Reply