Диан Зайков „Предупреждавам: Ветроходството е заразно и е за цял живот!”

Завръщането на птиците с настъпването на пролетта ни напомня, че е наш ред да бъдем техния „юг“ и още по-силно да се размечтаем за морето и лятото. Влюбените в морето, обаче броят сезоните спрямо миграцията на ветроходните яхти. С началото на топлия сезон в Средиземноморието започват няколко месеца за плаване, докато на Карибите настъпва сезонът на ураганите. Затова в края на пролетта яхтсмените, „зимували“ край бреговете на Централна Америка, сред които е и един от опитните български ветроходци – Диан Зайков с яхтата „Океанис“ (Beneteau Oceanis 58), мигрират от Карибския регион  към Европа.


През есента на 2018 г. Дидо в ролята на капитан заедно с няколко поредни и сменящи се екипажа прекоси Средиземно море, стигна до Канарските острови, преплава Атлантика и прекара зимата на Карибите. Многократен участник и призов медалист на регати в България и чужбина, той четири пъти е прекосявал Атлантическия океан под ветрила, като от 4 май до 16 юни тази година, заедно с екипаж от Вятър и Вода, се състезава в трансатлантическата регата ARC Europe 2019 г.

“Срещаме” се с Дидо виртуално, докато подготвя „първата българска лодка“, която участва в по-предизвикателната от метеорологична гледна точка посока на трансатлантическата регата – на изток през океана, от Карибите, през Британските Вирджински острови, Бермудските и Азорските острови до Португалия. Капитанът ни разказа за проекта „Океанис“, за онова, което все го връща на сушата, както и как всеки от нас би могъл да се присъедини към екипажа по пътя към дома от Португалия до Бургас.

 

На борда на първата българска лодка в ARC Europe 2019 през Средиземноморието към Бургас

 


„За да се състезаваш, ти трябват състезатели и подходяща лодка“, обяснява Дидо. „Океанис“ е луксозна чартърна яхта, която гарантира много повече комфорт и стабилност в сравнение с останалите състезателни яхти и техните нахъсани за победа екипажи.

„Нагласата ми е да върнем „Океанис“ до Европа с най-малко щети, екипажът да се наслади на едно приятно плаване и да се забавляваме“, допълва той.

“Това е кратко време, в което можем да сме заедно далеч от ежедневието. Всяко излизане в морето е прекрасно, досега с водата, вятъра, приятната компания, проблемите, решението им, умората, чувството за завръщанет и всичко това, поръсено с малко единоборства – е как да не ходи човек по състезания?”, усмихва се Дидо и ни приканва да бъдем съпричастни като следим „Океанис“ в реално време през сайта на ARC Europe.

 

След финала на Трансатлантическата регата на 16 юни, 2019 г. обратният път на „Океанис“ към дома продължава с туристически плавания през Средиземноморието, от Португалия през Гибралтар, Испания, Франция, Италия и Гърция, до Бургас.  През 2018 г. в рамките на проекта „Океанис“ са реализирани дванадесет плавания с туристи по маршрута Бургас – Лас Палмас. За участието си в този проект капитан Зайков е номиниран за „Златен глобус” на фондация „Кор Кароли“, тъй като в рамките на пет, в дванадесет отделни плавания с различни екипажи, съставени предимно от хора без особен опит в плаването на далечни разстояния, Дидо дава възможност на над 50 българи да се докоснат до ветроходството.

 

Поглед към брега

 

„Предупреждавам, че ветроходството е заразно и държи за цял живот“, шегува се Дидо. Един от „заразените“ не на шега е Мартин Иванов, който така се запалва по ветроходството, че в момента кара последователно различните нива и курсове на RYA (Royal Yachting Association) за шкипер. „Всичко, което се случва на една яхта, има своя чар, но удоволствието, което аз изпитах след дългите нощни преходи от Гибралтар до Канарските острови е нещо неповторимо“, споделя Марто. „Усетих за първи път магията на ветроходството преди 3 години на регата в Кавала с Вятър и Вода и ветроходната ми мечта е да обиколя всяко известно и неизвестно островче на  нашата планета“. Според Мартин най-голямото предизвикателство във ветроходството е намирането на идеалният баланс между отговорността, която носи шкипера и възможността да се наслаждава на плаването.

 

„В морето най-трудно е не управлението на лодката, а управлението на екипажа, дисциплината, емоциите, отношенията между тях“, разказва за проекта Ясен Димитров от Вятър и Вода. „Едно е да плаваш на яхта с трима опитни другари, навикнали на работа поотделно и в екип, друго е през десет дни да се запознаваш с нови хора, да ги учиш тепърва на ветроходство и в крайна сметка безпроблемно, сигурно и безаварийно да ги докараш до крайната точка, въпреки тежкото време“, обяснява той. „Дидо успява да мотивира екипажите и те са убедени, че искат да продължат развитието си като пътешественици и ветроходци“, допълва Ясен.

 

Мечтата на Дидо е да направи соло обиколка на Земята без спиране, с две преминавания на екватора и трите големи носа – Добра Надежда, Луин и Хорн, но споделя, че неговият компас е семейството му. „Трябва да имам причина да се завръщам на брега, а каква по-добра причина от децата и жена ми“, споделя той и ни кани на борда на „Океанис“ в някой от  етапите през Средиземноморието към Бургас.

 

 

Текст: Силвия Симеонова

Снимки:  Личен архив Диан Зайков и Мартин Иванов


Търсете и в новия брой на списание travel&extreme Explorer. Нa пазара от 23 май, 2019 г.

* Ако искате да разберете какви са останалите проекти на нашите приятели от Вятър и Вода вижте на сайта им: www. vetrohodstvo.com

 

This entry was posted in Global Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply