Каквото ветровете повеляват

Представете си Земята като голям съд пълен с вода, в която съществува всичко живо. Водата има невероятната сила да отмива негативната енергия, но и притежава уникалната способност да помни. Може ли да си представите каква огромна сила е това!


Сн. Полина Илиева

 

 

Игра със стихиите


Ако водата е живот, то вълните са настроенията му, а сърфирането – смехът.

Сърфът във всяка своя форма носи истинска свобода. Потапяш се във водата и всички проблеми и мисли остават на брега. Чувството да бъдеш сред природата и да се забавляваш с всичките й стихии е нещо, което трудно може да бъде описано, то трябва да бъде преживяно. Да останеш насаме със себе си е едно от най-ценните неща, които в днешно време сякаш са забравени. Сърфирането носи една специална ретро черта, която олицетворява истинските ценности, искреността към околните и средата, която ни заобикаля. Неизбежно, когато станеш сърфист, ставаш и защитник на природата. Няма и по-добър начин да се социализираш и да създаваш нови приятели, особено когато сте на една вълна –  и то буквално!

Истински любопитен е фактът колко бързо човек събужда тялото и съзнанието си чрез практикуването на сърф.  Естественият стремеж и мотивация  да напредваш независимо на какво ниво си, учи на постоянство. Падането е неизбежно и ще наброява много хиляди пъти, а борбата с вълните, вятъра и собствените страхове ще изгражда парче по парче голяма упоритост.

 

 

Сн. Илияна Стоилова

 

За разлика от повечето традиционни спортове, екстремните водни спортове зависят изцяло от метеорологичните условия. Не е като да играеш баскетбол, волейбол или футбол, където имаш един и същ терен с определени параметри на полето, височина и т.н. Тук, в морето, температурата на водата, височината на вълните, релефът на дъното, силата на вятъра, слънчевата светлина имат влияние. Морето е площадката, която всеки ден си мени уредите за игра, а      човек е необходимо да се адаптира към всички тези променящи се условия, за да може да се забавлява. Това е доста добър пример, който ясно показва, че единственото постоянно нещо на тази планета е промяната.

Представете си своя план за деня, който знаете, че със сигурност ще трябва да промените поне 10 пъти, за да може той да  бъде продуктивен той, но го променяте в движение. Звучи доста смущаващо, но когато става въпрос за сърф, нещата стоят точно така. Подгответе се да търсите вятъра и вълните, да се изненадвате, да не може да предвидите всичко и да… понякога просто да разчитате на късмета си!

Заредете се с търпение и очаквайте пълно забавление!

 

Пързаляне по вълните

 

 

Сн.Кирил Недялков

 

Знаете ли, че почти всички видове бордни водни спортове са произлезли от сърфа – уиндсърф, кайтсърф, SUP сърф, скимборд и т.н.?

Сърфът като отправна точка за всички тези дисциплини  носи своите дълбоки корени от островите на Полинезия, Западна Африка, Перу, a най-голямо развитие бележи на Хавайските острови. Пързалянето по вълните за хавайците е било не само с развлекателна цел, а  по-скоро занимание със силно духовно и социално значение. Почти всеки аспект от карането на сърф е бил обвързан с определен ритуал. Хавайците поднасяли дар на дървото, от което изработвали сърф дъските си, молейки се за по-големи вълни. Целият този ритуал се провеждал с помощта на жрец, наречен „кахуна“.

 

Може да си мислите, че това е екзотичен спорт, но реалността е, че в България все повече хора  практикуват сърф спортове, а и нашето Черноморие крие своите специални места с подходящи условия.  Ако питате някой сърфист къде са най – добрите вълни, вероятно сериозно ще се замисли, преди да ви отговори. Това е забавна черта и почти всички сърфисти я имат, те си пазя ревностно вълните в тайна.

 

Текст: Илияна Стоилова


Целият материал можете да прочетете в новия брой на списание travel&extreme Explorer. Нa пазара от 23 май, 2019 г.


 

This entry was posted in Adventure Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply