Любляна. Въздишката на дракона

Туристическите спецове наричат Любляна „малката Прага“ и бързат да добавят, че най-голямото предимство на словенската столица е липсата на тълпи от любопитни туристи. Но това далеч не е единствената особеност на града. Спряхме се на това миниатюрно урбанистично бижу, защото майсторски съчетава история, съвременност и изкуство. И всичко това се разиграва на зелен фон с помощта на успешно реализирани екологични идеи. Любляна е град със собствен дух, дестинация мечта за туристите, които не обичат да препускат от една забележителност към друга, а са готови да посветят няколко дни на бавно и пълноценно странстване. Ето няколко идеи за това как и къде да го направиш:

 

 

 

 

 

 

Хвани дракона!

Легендата за града гласи, че под хълма, на който е разположен днешният Люблянски замък, е живеел дракон, убит от свети Георги. Според славянската митология този подвиг довел до потичането на река Любляница. Тя преминава през целия град и по този начин осигурява плодородието на местността. Драконът е символ на града и макар днес да нямаме възможност да се уверим в съществуването му, можем да посетим средновековния замък. До него се стига със специално изработен лифт, а невероятната гледка, която се разкрива от наблюдателната кула, ще те накара да запомниш това пътуване завинаги.

 

 

 

Вкусове на открито

Ако решиш да преследваш дракона, със сигурност ще стигнеш до Драконовия мост, на словенски – Змайски мост. Разходката продължава по реката, защото целта, освен живописна гледка, е и Откритият пазар. Ако си отявлен гастроном или пък просто искаш да вкусиш от местните деликатеси, това е мястото. Повечето тестени изделия се приготвят на място – в преносими пещи, от които ухае на баници, кифли и ароматни хлябове. Гладни няма да останат и почитателите на месото – предлагат се домашни колбаси и всевъзможни видове сушени меса. Специалитетите се приготвят на място, а единственото затруднение е какво да избереш сред голямото разнообразие от вкусотии.

 

 

 

Велоеволюция

След толкова много деликатеси може би е време за малко раздвижване. А защо не разходка с велосипед? Тричасовата обиколка на града е организирана от местен гид, който, освен че е умел колоездач, представя на туристите и местните забележителности.

През 2016 г. Любляна беше обявена за „Зелена столица на Европа“, а основната причина се състоеше в това, че предпочитаният начин за придвижване на стотици граждани е именно карането на велосипед.

 

 

Зелена идилия

Независимо дали си с колело, или предпочиташ да се разхождаш пеш, паркът Тиволи е следващата препоръчана дестинация. Алеите, зеленината, фонтаните и чистият въздух допринасят за чувството, че нечия невидима ръка внезапно е натиснала бутона „пауза“. Ако имаш сили и вдъхновение, можеш да се качиш до най-високата точка на парка, откъдето се разкрива прекрасна гледка. Но ако ти се иска просто да разпуснеш, имаш възможност да са насладиш на тематичните изложби, показани по алеите в близост до Международния център по графични изкуства. Центърът се помещава в красива сграда от XVIII век, в която се организират събития и изложби на плакати, щампи и рисунки.

 

Триизмерно щастие

Ако си в Любляна през пролетта или лятото, непременно направи вечерна разходка по Тройния мост, за да чуеш талантливите улични музиканти. През тази част от денонощието пулсът на града се усеща най-отчетливо. Джаз, светлини и усмивки на фона на живописната река Любляница – може би така изглежда щастието? Ако и това не ти стига, тръгни към Моста на месарите, за да видиш стотиците катинари, окачени по парапетите му като символ за вечна любов.

 

 

 

 

Модерното е класика

Посещението на словенската столица не може да приключи без визита в Музея за модерно изкуство. Сградата е построена през 1947 г. по проект на видния словенски архитект Едвард Равинкар, известен с майсторското изработване и на други впечатляващи здания и площади в Любляна. Освен постоянната изложба на модерно словенско изкуство от XX век музеят е домакин на изложения, показващи най-новите световни артистични практики. И ако си се уморил от съзерцаването и осмислянето на модерно изкуство, време е да си починеш с чаша ароматно капучино в уютната кафетерия „Модерна“, намираща се в сградата на галерията. Тук можеш да се насладиш на артистичния дух на мястото, както и да опиташ няколко вида местна наливна бира. Наздраве!

 

Автор: Симона Калева

Снимки: depositphotos


Материалът е публикуван в новия брой на списание travel&extreme Explorer, февруари 2019

 

This entry was posted in City Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply