Матиас Майер. В сенките на зимата

Екстремният спортист отговаря на нашите въпроси в специално интервю за travel&extreme Explorer дни преди да пристигне в България, за да участва като специален гост на Банско Филм Фест. 

Каква е разликата между модерните изследователи и тези, които се посвещават на реализирането на личните си мечти? Това, което остава, след като първите са се погрижили да стигнат до предела на възможностите си и да споделят преживяното с останалия свят. Матиас Майер е един от най-известните фрийрайдъри, правил успешни спускания в най-недостъпните и отдалечени точки на Земята – Онекотан, Свалбалд, Гренландия и Антарктида, но той е и екстремен режисьор и автор на различни филми, разказващи какво има зад ъгъла.

 

В прегръдката на белия лабиринт

Когато става дума за фрийрадъри, повечето от тях, изглежда, са хора, които имат за цел да трупат все повече спускания, след това да се посветят на хели ски в Аляска или някъде в Скалистите планини и накрая, като се уморят, да се пенсионират. Това може би е била и мечтата на Матиас Майер, която го водела по обичайния маршрут, преди нещо генерално да се промени.

„Чувствах се малко отегчен и разочарован, правейки едни и същи неща, отново и отново. Да се спускам, като търся все по-екстремни и трудни места, беше моя голяма мечта, но след като разбрах, че не това е приключението, което искам да ми се случи, бях разочарован. Започнах да търся други начини да преживявам приключението. Мечтаех да изживея мечтата си от началото до края, да стигна там, където никой преди мен не е бил, и да направя най-лудото спускане, да изследвам бялата пустош и да разкажа на останалите какво е усещането. Исках да планирам всичко от началото до края, да изживея всеки момент. Това беше, от което се нуждаех.“Всичко това би било чудесно, ако не беше толкова трудно за организиране и още по-трудно за реализация. Да се стигне до „края на света“ със ски и на собствен ход е начинание, пред което и най-смелите приключенци ще затаят дъх. Но точно това е, което търси Матиас.

“Исках да имам нови цели. Да стигна до места, които са очарователни, грандиозни, уникални, до които малко хора са стигали. Бързо разбрах обаче, че тези места не са точно зад ъгъла.“

Това са думите на Матиас, след като разказва историята във филма „Онекотан – Изгубеният остров“. Експедиция, реализирана през 2015 г. до остров Онекотан, и изминаването на 400 километра на ски между Япония и Камчатка. Място, което често е наричано „краят на света“. Това, което повечето биха сметнали за прекалено рисковано и дори невъзможно, за Матиас било като инжекция с адреналин, след която няма връщане назад. Приключението води до следващо, а с всяка хапка екстремно преживяване гладът му за още се увеличава. Той започва да прави планове за нова експедиция.

„Всичко започна като на шега. Докато прелитахме над Сибир, под нас имаше планини и отново планини. Тогава си спомням, че се засмях и казах: „Може би трябва да отидем на ски в този бял лабиринт“.“


Една година по-късно Матиас стои в средата на нищото, опитвайки се да изкопае колата си, която е закъсала в снега, на 150 километра от най-близкото… нищо. Термометърът показва –55°C, а шегата, която си прави в самолета, сега не му се струва толкова забавна. Всичко, през което минава Матиас, докато подготвя и реализира своите експедиции, го променя. Променя се и гледната му точка към предизвикателствата и трудностите.

 

Интервю: Елеонора Гаджева

Снимки: Архив Матиас Майер


ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ TRAVEL & EXTREME EXPLORER. НА ПАЗАРА ОТ 20 НОЕМВРИ, 2018Г.

This entry was posted in Profile Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply