Хималаите. Нагоре, по-близо до боговете

 

Това е история за 40-годишната любов на фотографа Оливие Фьолми с величествените Хималаи. Окрилен от мечтата си да стане планински водач и теглен от желанието за приключения, 17-годишният Оливие  поема към Индия с автобус. Само с раница на гърба, първите си стъпки в Непал той прави под изпепеляващото слънце насред предпланинските оризови полета на Хималаите. Въпреки, че магическата гледка към върховете в далечината го окуражава да върви по-бързо, скоро осъзнава, че трябва да се съобразява с местните закони за търпение и упоритост. Храни се с леща и бял ориз, а срещу няколко рупии нощува в хамбарите на местни земеделци. „Обожавах това приключение и мисълта, че колкото по-високо се качвах, толкова повече се приближавах до боговете.“, пише Фьолми в увода към книгата си My Himalaya – 40 Years among Buddhists by Olivier Föllmi, издадена от teNeues.

 

Омагьосващата планина

От първото му пътуване са минали повече от четиридесет години, които той е събрал под формата на впечатляващ микс от невероятни пейзажи, срещи с хора и примери за извиращата от Хималаите духовност.

Книгата съдържа над двеста цветни и черно-бели фотографии, а текстовете са на английски, немски и френски език. Абсолютно пленен от тибетската култура още при първият си контакт с нея, от хората и хармоничното им съжителство с природата, Фьолми се връща отново и отново, за да попива от енергията и да се потопи в магията на Хималаите. При някои от своите пътувания в продължение на месеци остава да живее и да се учи от будистките монаси, прави дълги преходи и успява да осъществи мечтата си да бъде планински водач. Неусетно Хималаите се превръщат в негова съдба, а той – в един от най-чувствителните наблюдатели на случващото се там, защото всичко, което преживява, докато е в планината е сякаш предопределено и кармично обосновано.

 

 

В един от моментите, когато му се случва да осъществи максималното си „приближаване до боговете“ е на път към връх Миня Конка – висок 7 556м. Тогава, насред разразилата се буря, физическото изтощение и липсата на достатъчно кислород на 7000 метра височина решава да се откаже и да тръгне обратно надолу. Оливие успява да усмири духа и съзнанието си и да запази здравия си разум, което спасява живота му. Успокоението е пълно при  гледката на разпръснатите колиби по огрените от слънце ливади, до които достига след няколкодневно мъчително спускане. Това е и началото на дългото му пътуване към Хималаите, към себе си, към „посланието на планината“. До днес си спомня един от първите уроци, които научава още при първия си контакт с Хималаите,  а именно че се е озовал сред нещо огромно и много по-силно от човешката природа, което никога няма да бъде овладяно.

 

Текст: Ивайло Харалампиев

Снимки: Оливие Фьолми


ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ TRAVEL & EXTREME EXPLORER. НА ПАЗАРА ОТ 7 СЕПТЕМВРИ, 2018Г.

 

This entry was posted in Най - новия брой. Bookmark the permalink.

Leave a Reply