Левисън Уд. „Който не пътува, не може да познае хората“

 

Левисън Уд е от любимата ни „порода“ пътешественици, тези, които не спират да търсят, да опознават света и хората в него и да се вдъхновяват и изненадват с всяка следваща крачка и ново място, на което са се озовали. Бивш военен, страстен фотограф, пътешественик и писател, той става известен след експедициите по поречието на река Нил, в Хималаите и Централна Америка. За нас беше чест да си поговорим за приключенията, в които се „гмурка“ със смелостта на военен фотограф и любопитството на малко момче. За преоткриването на добротата и агресията като универсални човешки качества, без значение в кое кътче на света си, и за комфорта при разговор с непалски монаси, който не би заменил за обяд в изискан лондонски ресторант.

 

 

Как решавате коя ще е следващата ви експедиция?

Избирам да пътувам на места, за които съм чел или изучавал, които са описани в приключенските романи на великите пътешественици. Това бяха любимите ми книги, когато бях малко момче, и точно те запалиха искрата на приключенеца в мен. Затова, когато пораснах, знаех, че единственото, което искам да правя, е да пътувам и да опознавам света и всичко в него. Да посещавам интересни места и да се срещам и общувам с различни хора. Разбира се, винаги организирам маршрута си, като се съобразявам с местната политика и правилата на държавата.

 

Какво търсите в едно приключение?

Планирам внимателно всяко пътешествие. Обмислям отделните етапи – началото, средата и края, като добавям щипка разнообразие и приключение между тях. Винаги трябва да има и доза здравословен риск, който контролирам с добро планиране и логистика. Избирам места далеч от познатото и търся срещи с местните, опитвам се да разбера какво превръща отдалечените и трудни за живеене пущинаци в дом за тези хора.

 

 

Коя експедиция беше най-голямото и трудно предизвикателство?

Пътешествието по поречието на Нил е може би най-трудната и опасна от всичките ми експедиции до момента. Физически беше огромно предизвикателство, заради високите температури, които в пустинята достигаха до над 50°C. Почти през цялото време имах огромни мехури от ходенето; липсата на вода и всички опасности, които крие този район, превърнаха пътешествието в истинско изпитание. Трудности за психиката ми също не липсваха, не можех да планирам времето, за което ще премина поречието на Нил, можеше да отнеме 6 или 24 месеца. Това се оказа изключително изпитание, особено в моментите, когато бях изтощен и демотивиран. Спомням си как всяка сутрин се събуждах и полагах огромни усилия, за да се надигна и да премина разстоянието, което бях планирал за деня. В крайна сметка експедицията ми отне девет месеца, завърших удовлетворен и щастлив от това, което бях направил.

 

 

Кое е мястото, което ви е впечатлило най-много?

 

Непал никога няма да спре да ме впечатлява със своите зашеметяващи и величествени пейзажи. Има толкова много красиви, неизследвани върхове, а страната е много по-разнообразна, отколкото си мислите, с подножието, което се спуска в гъста джунгла, където живеят слонове и тигри. Хората са изключително гостоприемни и приятелски настроени, не пропускат да предложат подслон и да ви поканят на трапезата си, да ви почерпят с чай.

 

Как се подготвяте за дълго пътешествие?

По-голямата част от подготовката е свързана с решаването на административни и логистични проблеми. Най-дългите пътувания включват преминаването през отделни държави, а това изисква много и различни заявления за визи, осигуряването на някои от които може да се проточи с месеци. За щастие имам добър екип, който винаги е на разположение да помогне за решаването на всяка ситуация, а аз съм подготвен, че винаги може нещо да се обърка и плановете да се променят.

 

Текст: Екип на списание travel&extreme Explorer

Снимки: Левисън Уд

 

ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ TRAVEL & EXTREME EXPLORER. НА ПАЗАРА ОТ 7 СЕПТЕМВРИ, 2018Г.

This entry was posted in Profile Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply