5 от най-красивите национални паркове в света

Обичате планините, горите, езерата, животните и растенията? Искате да се наслаждавате на уединение сред красотата на природата? Предлагаме ви едно кратко бягство от града и тълпите с пет от най-впечатляващите национални паркове в света.

 

Банф, Канада

 

Сгушен в сърцето на величествените Скалисти планини, най-старият национален парк в Канада е създаден през 1885 г. като резерват с горещи извори с площ от едва 26 кв. километра. Днес паркът се простира на над 6000 кв. километра и се състои от покрити със сняг върхове, гъсти иглолистни гори, искрящи ледници, буйни водопади и кристалночисти езера. През 1984 г. паркът влиза в списъка на световното и природно наследство на Юнеско.

 

 

Фиордланд, Нова Зеландия


Създаден през 1952 г., най-големият национален парк в Нова Зеландия се простира на площ от над 12 000 кв. километра. Паркът се отличава с ледени фиорди, езера и долини, с назъбени гранитни върхове и идилични пейзажи. Фиордланд предлага на посетителите безброй възможности да се докоснат до природата – от наблюдение на птици и риболов до плаване с лодка през зрелищни пещери и каякинг до най-уединените кътчета на парка, където могат да се зърнат екзотични диви животни.

 

 

Плитвишки езера, Хърватия


Перлата на Хърватия представлява съвкупност от 16 езера, водопади, каскади и живописни пешеходни пътеки, простиращи се в продължение на километри. Минералните води обливат скалите и им придават причудливи форми. Националният парк покрива около 300 кв. километра и е дом на мечки, елени, вълци и редки птици.

 

 

„Вулкани на Хаваи“, Хаваи


Този национален парк приютява най-активния вулкан на света – Килауеа, както и най-големия действащ вулкан – Мауна Лоа. Паркът включва разнообразие от екосистеми на надморска височина между 0 и 4168 метра – от тропически джунгли с буйна растителност до голи вулканични пустини. Посетителите на парка могат да видят резултата от стотици хиляди години вулканична дейност, която формира и самите острови и екологичната система. От май 2018 г. голяма част от парка е затворена за посетители поради честите земетресения, предизвикани от вулканичната дейност на Килауеа.

 

Комодо, Индонезия


Паркът има три основни острова – Комодо, Ринка и Падар. В „Комодо“ се срещат комодските варани – най-големите гущери на света, които достигат дължина три метра и тегло над 40 килограма. Паркът впечатлява със спиращото дъха разнообразие от природни гледки – савана, тропическа джунгла, океан и кристалночисти плажове. Комодо има най-богатата подводна флора и фауна в света, което го прави предпочитано място за гмуркане.

 

Текст: Елена Можолич

Новият брой на списание travel&extreme Explorer е вече на пазара.


This entry was posted in News Explorer, Най - новия брой. Bookmark the permalink.

Leave a Reply