Шон Конуей. На лов за най-великото приключение на света.

 

Шон Конуей е сред най-лудите глави в света. И сред най-запомнящите се. Необичайната му визия включва огромна рижа брада, която му придава вид на приключенец, излязъл от страниците на някоя приказка. Постиженията му обаче са съвсем реални и включват редица рекорди за време и разстояние. Шон е първият човек, който обикаля Великобритания, като кара колело, плува и бяга. В момента се е устремил към нов рекорд – най-бързата обиколка на Европа с велосипед. Специално за читателите на travel&extreme Explorer той разказа за вдъхновението и мотивацията си да следва приключението, където и да го отведе то. Благодарим на Шон, че остана за кратко на едно място и отговори на въпросите ни J

Как се запали по пътешествията?

Малко преди да навърша 30 години, осъзнах, че водя много скучен живот в Лондон – по-скоро съществувах, отколкото живеех, работех, изкарвах пари, работех, изкарвах пари… и това се превърна в един непрекъснат цикъл, с който се изчерпваше съществуването ми до онзи момент. Не беше особено вълнуващ начин на живот и тогава просто си дадох сметка, че не съм щастлив… Трябваше да направя нещо, затова продадох бизнеса си за един паунд и реших да се впусна в приключенията, нямах никаква представа какво точно ще правя, но реших да рискувам. Това беше само началото.

 

През 2016 г. завърши 6500-километров ултратриатлон по цялото крайбрежие на Великобритания. Предизвикателството по-скоро физическо или психическо беше?

Във всяко предизвикателство присъства смесица и от двете, но когато постигаш нови и нови цели, мозъкът и тялото ти постепенно се каляват. Разбира се, зависи и от трудността на предизвикателството. Колоезденето и плуването определено са по-натоварващи за психиката. Що се отнася до бягането, лично за мен предизвикателството е по-скоро физическо, тъй като не съм толкова добър като бегач и въпреки че съзнанието ми е настроено за борба, когато се претоваря, получавам травми, затова трябва да внимавам с пробяганите километри. Времето също е от значение – когато времето е лошо, предизвикателството е най-вече за психиката.

 

Имаше ли моменти, когато ти се искаше да се откажеш?

Да, почти всеки ден. Предизвикателствата, които си избирам, са наистина екстремно трудни, затова всяка сутрин се будя с болки в краката и просто ми се иска да се откажа. Винаги обаче си мисля: „Е, болката в един момент ще отмине, но ако се откажеш, това ще продължи вечно“.

 

Как поддържаше мотивацията си толкова дълго време?

За да остана мотивиран, винаги се стремя да се концентрирам върху пет основни елемента: храна, вода, сън, грижа за мускулите и нагласа. Ако първите четири са налице, това се отразява благоприятно и на нагласата ми. Също така считам, че е много важно винаги да си припомняш причините, поради които си се захванал с конкретното начинание – благотворителност, лична цел, амбиция за постижения. Когато фокусът ти е насочен към всичко това, трудните моменти не ти се струват толкова безнадеждни и мотивацията ти се запазва непокътната.

 

Коя беше най-удовлетворяващата част от ултратриатлона?

Най-голямо удовлетворение изпитах, когато го завърших. Много хора казват, че за тях най-важно е пътешествието, но аз бях тласкан напред от мисълта да стигна до края, да поставя световен рекорд. Когато пресякох онази финална линия, бях изпълнен с неописуеми емоции и облекчение, че съм постигнал целта си. Не знам дали мога да сравня преживяването с някое друго, щастлив съ, че изпитах всички възможни емоции, това е незабравимо.

 

Интервю: Екип на travel&extreme Explorer

Снимки: Архив Шон Конуей


ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ TRAVEL & EXTREME EXPLORER. НА ПАЗАРА ОТ 21 МАЙ, 2018Г.

This entry was posted in Running Explorer and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply