Топ 7 на фестивалите за балони с горещ въздух

Топ 7 на фестивалите за балони с горещ въздух

Стотици цветни балони шарят небето над едни от най-красивите места по света. Хиляди погледи са вперени в танца на „въздушните кораби“ в определени дни от години. Освен силен адреналин, месеци подготовка и десетки полети фестивалите на балони с горещ въздух са прекрасна възможност да разгледате природните забележителности и формите на терена от птичи поглед. Представяме ви някои от най-интересните и многолюдни фестивали за балони с горещ въздух по света.

 

Фестивалът на балоните в Кападокия, Турция

 

„Земята на красивите коне“ – това означава Кападокия на езика на древните перси. Разположена само на 250 км от столицата Анкара, областта в централната част на Турция се оказва и сред най-желаните дестинации за туристи от цял свят, които искат да полетят с балон. Уникалните геоложки формирования на Кападокия са обект на световно културно наследство и под закрилата на ЮНЕСКО. Районът е богат на археологически находки – подземните села и градове в Долината на Гьореме са само част от вълнуващите предложения на дестинацията. Ако не успеете да стигнете до Кападокия по време на годишния фестивал, може да си организирате полет с балон с помощта на местна туристическа компания. Цените са в порядъка между 100 и 200 евро.

 

Международният фестивал в Бристол, Великобритания

Фестивалът се провежда всяка година през месец август и е един от най-добрите начини да разгледате британската провинция от птичи поглед. Тазгодишното събитие е планирано за периода между 9 и 12 август. От години това е най-голямата ежегодна среща на любителите на балоните с горещ въздух, в която вземат участие повече от 130 участници от цял свят, а феновете на този вид забавления са хиляди.

 

Фестивалът на балоните в Гатино, Канада

Градът се намира в канадската част на Квебек, на северния бряг на река Отава, а фестивалът е запазената му марка и една от най-големите атракции. С повече от 200 000 посетители и 300 участници с балони, това е един от най-популярните фестивали в цяла Канада. Всяка година събитието се провежда в края на август и в него се включват хора от цял свят. Тази година, в дните от 30 август до 3 септември, ще се организира 32-рото издание на фестивала. В него са предвидени и различни спортни активности, концерти на открито и много забавления за посетители от всички възрасти.

 

Фестивалът в Колорадо, САЩ

Това е един от най-добрите начини да полетите над Скалистите планини и да се насладите на гледката под вас. Ако вече сте включили събитието в календара си, добре е да сте на мястото с първите лъчи на изгрева, за да приветствате издигането на балоните на фона на утринното слънце. Част от атракцията на фестивала са многобройните балони, които са надути, но остават завързани на земята, за да могат посетителите да ги разгледат отблизо. Представете си стройни редици от цветни луковици, високи десетки метри, осветени от блясъка на слънцето.

 

Фестивалът на балоните в Албакърки, САЩ

Международният фестивал на балоните в Албакърки, щата Ню Мексико, САЩ, е най-мащабното събитие, което всяка година в началото на октомври събира повече от 700 балона с горещ въздух от цял свят. Фестивалът се провежда за първи път през 1972 г. като част от честванията по случай рождения ден на една от местните радиостанции. По това време в щата Ню Мексико балон с горещ въздух е притежавал само един човек – Сид Кътър, който бил помолен от собствениците на радиостанцията да предостави своя балон като част от забавленията, организирани във връзка с празника на радиото.

 

Международният фестивал на балоните във Филипините

Това е най-голямото забавно събитие във Филипините на тези тема и всяка година привлича повече от 60 000 посетители от страната и света. Балоните на фона красивите храмове са незабравима гледка за всеки участник на земята или във въздуха.

 

 

Най-старото състезание с балони в Гладбек, Германия

В състезанието на името на авиатора Гордън Бенет всяка година се включват десетки пилоти от различни националности. За страни като Швейцария, Холандия, Полша, Австралия, Австрия и Испания е въпрос на чест да имат свой отбор в най-старото и престижно състезание с балони с горещ въздух. Правилата на надпреварата не са се променили много от първото състезание през 1906 г. – победител е този, който стигне най-далеч.

This entry was posted in City Explorer, Най - новия брой and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply