Шабан Мустафа. “Важна е всяка следваща крачка”

Това е история за един човек, чийто живот, погледнат в общ план, не се отличава много от този на всеки от нас, но взирайки се под повърхността, удобно опаковала ежедневието, времето за семейство и работата, това, което го прави различен, е упорството и стремежът към победата и успеха. Стремежът да спечели, да е сред най-добрите и да го направи по най-добрия начин, на който е способен. Това е историята за пътя на Шабан Мустафа от село Костен до медалите на световни състезания по планинско бягане.


 

„Бях 16-годишен, когато започнах да тренирам лека атлетика, годината беше 1995-а, а мястото Карнобат. По това време спортът беше възможност да правиш нещо различно извън училище. Веднага започнах да участвам в състезания, основно на писта и шосейни кросове на 10 километра. Бързо установих, че нямам кой знае какви скоростни качества. Не бях най-бързият бегач, бях обикновено дете като всички, докато един ден не разбрах, че имам нещо, което моите връстници нямат, притежавах „силова издръжливост“. Така направих крачка встрани и се посветих на планинското бягане. Животът ми се въртеше около тренировки, спазване на дисциплина, упоритост, състезания, тренировки, лишения. Трудният път на доказването.

Да си не само добър състезател, но и един от най-добрите в света е въпрос на много труд, доказване, непрекъснато затвърждаване на постигнатото и търсене на нови възможности. Така стигнах до 2013 г., когато дебютирах на планинския маратон Юнгфрау в Швейцария. За мен това е най-престижният и силен планински маратон, избран и за най-красив в света, а масивът Юнгфрау е част от Световното природно наследство на ЮНЕСКО. Класирах се на осмо място с много силно време, а две години по-късно, през 2015 г. успях да спечеля състезанието. Сега получавам покани от организаторите на различни планински състезания, не мога да участвам във всички, затова избирам тези с финал на високо или само с изкачване, защото там е силата ми.“

 

В края на една много успешна година как оценяваш това, което ти се случи в бягането през 2017-а?


Наистина 2017 г. беше една много, много успешна година в моето развитие. До момента това е най-силният ми сезон, като се има предвид, че за кратко време успях да спечеля три големи състезания в Алпите – на 10 юни LGT Alpin marathon в Лихтенщайн; на 18 юни Аletsch halbmarathon в Швейцария и на 5 август GLACIER3000RUN отново в Швейцария, следвани от редица призови класирания, както и много победи на състезания в България. На 6 октомври за втори път участвах на Тour de Tirol в aвстрийските Алпи. След като претърпях много тежка контузия през 2015 г. сега представянето ми беше много по-добро, станах втори в крайното класиране.

 

Текст: Елеонора Гаджева

Снимки: Aрхив Шабан Мустафа

 

ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ TRAVEL & EXTREME EXPLORER. НА ПАЗАРА ОТ 20 ФЕВРУАРИ, 2018Г.

This entry was posted in Running Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply