Джейсън Люис: 13 години и 75 000 км. на път

Джейсън Люис е първият човек в историята, обиколил Земята само с човешка сила. Той ходи пеша, кара колело и ролери през пет континента, и плава, плува и гребе през реки, морета и океани. На 6 октомври 2007 г., след 13 години на път и близо 75 000 изминати километра, успешно завършва експедицията си. Постижението му влиза директно в „Гинес, а експедицията му често е наричана „Последната велика първа обиколка на Земното кълбо. В специално интервю за travel&extreme Explorer Джейсън Люис разказва за епичното пътешествие на живота си.


Как се роди идеята за експедиция „360?


Когато бях на 27 години и работех като мияч на прозорци, приятелят ми от университета Стив Смит предложи да обиколим света, като използваме само човешка сила – без моторни средства, без платна. Зрънцето на приключението намери плодотворна почва в моето съзнание. Подобно начинание не беше осъществявано никога дотогава и за мен представляваше най-голямото предизвикателство, на което мога да се подложа, най-голямото приключение, по време на което да видя света, да опозная различни култури, да изпитам собствените си способности и умения.

 

Как се подготвихте – психически и физически – за тази толкова амбициозна експедиция?

Честно казано, почти не се подготвихме, защото бяхме твърде неопитни, никога преди това не бяхме предприемали подобна експедиция, а и не бяхме успели да намерим никакви спонсори. Бяхме толкова заети с всички приготовления, че не ни остана време да тренираме, преди да тръгнем. Скоро след като тръгнахме, разбрахме, че това е било голяма грешка, но от друга страна, невежеството е блаженство. Ако знаех в какво се забърквам, може би никога нямаше да се присъединя към Стив.

 

Как се чувстваше през първия ден от пътешествието?

След две години на планиране и приготовления, след много съмнения дали въобще ще успеем да тръгнем, тъй като нямахме никакви пари, най-накрая поехме на път. Изпитахме огромно облекчение, че най-накрая плановете ни започват да се осъществяват. Завладя ни въодушевление, дори еуфория. Не знаехме докъде ще стигнем, затова цялото преживяване беше тук и сега, минута за минута – не мислехме за миналото, не мислехме за бъдещето, а само за настоящия момент.

 

Интервю: Елена Можолич

Снимки: Архив Джейсън Люис

 

ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ TRAVEL & EXTREME EXPLORER. НА ПАЗАРА ОТ 20 ФЕВРУАРИ, 2018Г.

This entry was posted in Profile Explorer and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply