Мат Фицджералд. По жаравата към успеха

 

„Колко силно го искаш?“ Медала, успеха, признанието и удовлетворението от победата… Във всяко предизвикателство идва момент, когато сред съмненията и усилията съвсем неочаквано изплува този наглед простичък въпрос. Отговорът му обаче може да обърне хода на събитията и да ни превърне от аутсайдери във фаворити, от сигурни победители – в губещи.

 

Съзнанието е атлетът

 

Светът на спорта е жесток. Дори когато един състезател е в отлична физическа форма, неговото съзнание може да му изиграе шега, и то от най-лошите. В това по трудния начин се убеждава и топбегачката Джени Баринджър – състезателката с най-много награди в историята на студентските първенства в САЩ – когато през 2009 г. участва в последното си студентско надбягване.

„Защо просто не дадем на Джени Баринджър купата и не спестим на останалите състезателки неудобството?“ – гласят предварителните коментари на спортните журналисти. На 23 ноември 2009 г. Джени стартира и повежда убедително, както обикновено. В края тя финишира… на 163-о място.

Какво се случва между стартовата и финалната линия, което така драматично поваля фаворитката и я изпраща на опашката на състезанието?

„Не се чувствах много добре към средата. Беше като вълна, която ме заля. Стана съвсем внезапно. Започнах да си мисля: „Не знам дали мога да бягам. Не знам дали мога да се изправя!“ – казва през сълзи Джени след състезанието.

Джени Баринджър очевидно е станала жертва на „усещането си за усилие“ – съзнателното усещане колко трудна, тежка и изморителна е дадена физическа дейност. „Усещането за усилие“ е в основата на „психобиологичния модел“ – начина, по който мозъкът регулира способността за издръжливост. То е гласът, който ни нашепва, че не можем да се справим с дадено изпитание и трябва да се откажем, когато всъщност физически имаме достатъчно запаси от енергия.

 

„Атлетите, практикуващи спортове за издръжливост, винаги притежават резервни сили, дори когато смятат, че не могат да продължат повече. Да се откажеш е въпрос на доброволен избор“ – споделя в специално интервю за списание travel&extreme Explorer Мат Фицджералд, атлет, треньор и автор на революционната книга за спортна психология „Колко силно го искаш?“.

 

Интервю: Елена Можолич

Снимки: Архив Мат Фицджералд


ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ TRAVEL & EXTREME EXPLORER. НА ПАЗАРА ОТ 20 ФЕВРУАРИ, 2018Г.

This entry was posted in Story Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply