Антония Хубанчева. Какво сънуват баобабите?

 

 

Това не е текст за изчезващи видове, зов за предотвратяване на екокатастрофа или друго безумие – резултат от човешката дейност, въпреки че тези теми са на дневен ред и са достатъчно сериозни, за да поговорим и за тях. Това е по-скоро история за момичето, което толкова обича дивото и компанията на милиардите звезди в небето над джунглата, че решава да запази това усещане като важна част от живота си. Това е и напомняне за мелодията, идваща от „любовната песен“ на скакалеца в лятна нощ, за сънищата в корените на стар баобаб и за огненото зарево над изригващ вулкан. За забравената връзка с природата и опит за плахо докосване до началото.

 

Избори в антрето на живота


Времето на обещания, сложни по детски решения и мечти за срещата след хоризонта, това е детството, мястото, от което пристъпваме в живота с широка усмивка, непослушен перчем на челото и безброй неща за правене. Там се подготвяме за широкия свят и приключенията, началото на голямото пътешествие – живот.

„Докато си говорим, си давам сметка, че е много трудно човек да разнищи толкова назад и надълбоко мечтите си и житейската си история, за да стигне до началото, до зрънцето, което попадне ли на подходяща почва, покълва и се превръща в нещо красиво. При мен в началото е невероятната любов към дивото, в най-първите ми спомени, когато тичах из скалите и горите около Белоградчик, разбрах, че това ще е за цял живот. Стремежът да се кача на най-високото било, за да видя какво има след него, наградата да получа най-невероятната гледка и да поискам да продължа и след поредната забодена на хоризонта скала. След това дойде съзряването, плановете за реализация и възможности. Моят двигател винаги е бил моята детска мечта, достатъчно много съм го обмисляла, за да стигна до момента, в който знам, че за мен е важно да изследвам дивите животни – как те влияят на света около нас и на нас самите. Причината, която ме е подтикнала към това да искам да бъда учен и изследовател, е най-вече любовта ми към хората. Аз обичам хората в пълния спектър на това понятие.“

 

Текст: Елеонора Гаджева

Снимки: Архив Антония Хубанчева


ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ TRAVEL & EXTREME EXPLORER. НА ПАЗАРА ОТ 20 ФЕВРУАРИ, 2018Г.

 

This entry was posted in Adventure Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply