Топ 7 на най-цветните места по света

Тръгнете на тази разходка с нас и няма да е трудно да се изгубите в цветовете на Синия град в Мароко, водите на розовото езеро в Австралия или сред тълпата на празника Холи в Индия. Предлагаме ви няколко цветни дестинации, които ще накарат всяко пътешествие да заблести в много цвят и настроение. Началото на годината е – време за нови планове и незбравими пътувания.

 

Копенхаген, Дания

На среща с Андерсен

Посещението в датската столица е като пожелана среща на миналото с настоящето, модерните сгради си „общуват“ със стари запазени пространства в дух на спокойствие и уют. Шумната тълпа се пръска из лабиринта от улички, а целогодишното присъствие на посетители от цял свят придава приятна космополитност на Копенхаген. Ако попаднете в старата част на града и се разходите из малките улички в квартал Нихавн, неусетно ще се озовете във времето на Андерсен, знаменити художници, артисти и буйни моряци. Запазил своя чар и пъстрота, днес той е дом на редица съвременни жилища, модерни ресторанти и барове, съхранили цветната красота на отминало време в синхрон с модерността.

 

Шефшауен, Мароко

Приказка за синия град

Шефшауен, или Синият град, в северната част на Мароко е място с традиции и история, водещи началото си от ранното Средновековие. Това, което го прави интересен за посетителите, днес е забележителният син лабиринт от тесни улички и сгушени къщи под сянката на стари асми, възможността да се „гмурнете“ в един по-спокоен свят на безвремие, сред море от разхвърляни сергии, малки работилнички и ухаещи на вкусно местни заведения. В различните източници на информация версиите за синия облик на града са разнопосочни – според едни това е за защита от жаркото слънце, танцуващо върху хълма Риф, на който е разположен Шефшауен, и в знак на почит към извора, който осигурява вода на местните, според други е заради средиземноморската култура за оцветяване на сградите в бяло и синьо. Има и по-практични теории като тази, че комарите бягат от вида на сините сгради, или идеята на местните да изберат този цвят, за да направят мястото по-привлекателно за туристите. Която и теория да изберете, градът ще ви предложи приятни изживявания, вкусна храна, незабравими разходки и впечатляващи гледки, както и още много интересни истории за себе си и за своите жители.

 
Светлините на Токио

Тук заглавието на страхотния филм на София Копола „Изгубени в превода“ спокойно може да се перифразира в „Изгубени в светлините“. Вечер японската столица от безкраен мравуняк от хора и превозни средства се превръща в безкраен, цветен мравуняк… Ако посетите Токио през нощта, неговите неонови табели, надписи, лампички, безброй осветени витрини ще ви омагьосат и ако сте си мислили, че нюйоркският „Таймс Скуеър“ е цветен и магнетичен в тъмната част на денонощието, почакайте да се изгубите в някой от токийските квартали.

 

Мраморните пещери, Чили

Мраморните пещери са сред най-забележителните природни образувания в света. Намират се на границата на Чили с Аржентина, потопени в езерото Хенерал Карера, а на повърхността се оглеждат в тюркоазените му води. Образували са се вследствие на години отмиване на калциевия карбонат от изумрудените води, а светлосивите им стени са с гладка и бляскава повърхност. В различните части на деня и сезони те променят цветовете си, в зависимост от светлината и промените в климата. През пролетта, когато езерото става по-плитко, а водите му – тюркоазени, мраморните скали добиват кристален блясък. През лятото водата е по-дълбока, а пещерите се оцветяват в зеленикаво-синьо. Когато ледовете от глетчерите, които ограждат езерото, започнат да се топят, късове от тях плуват във водата, а слънцето се отразява върху повърхността им. Този блясък придава на гладката скална повърхност безброй нюанси на синьото. Мраморните пещери са притегателно място и за любителите на гмуркането.

 

„Вълната“, Аризона, САЩ

Последвай извивките на вълната

„Вълната“, разделяща американските щати Юта и Аризона, е сред най-забележителните творения на природата и място със силна енергия за милиони хора от цял свят. Този пясъчник, образувал се по склоновете на каньона Koйoт Бют, е започнал да се формира през юpcĸия пepиoд, пpeди oĸoлo 190 милиoнa гoдини, а впоследствие еpoзията e cъздaлa неземния пeйзaж. На това място природата е в качеството си на неподражаем художник, създал своето спиращо дъха, неповторимо произведение. Ако сте решили да организирате пътуване до „Вълната“, е добре да знаете, че до мястото се стига само с оторизиран екскурзовод и след преход от около 5 км, а броят на посетители е ограничен до 20 на ден.

 

Езерото Хилиър, Австралия

Тайната на розовото езеро

 

Розовото езеро е разположено на остров Мидъл, най-големия от архипелага Решерш, Западна Австралия. Дължината му е 600 метра и е широко 250 метра, обградено от гори с евкалипти и чаени дървета. През 1950 г., водени от интереса си към оцветените в розово води на езерото, екип от учени се захващат да открият причината за това. Предварителните им очаквания за наличието на специфичен вид водорасли Dunaliella salina, образуващи червен пигмент и срещащи се и в други езера на територията на Австралия, не се оправдали. И до днес учени се опитват да установят конкретната причина за розовия цвят на езерото, за който все още няма точно обяснение. През годините в близост до езерото Хилиър са се заселвали китоловци и ловци, използвано е за добив на сол, докато днес остров Мидъл с езерото са потънали в блажено спокойствие, радко нарушавано от интереса на учени или туристи.

 

Фестивалът Холи, Индия

 

Холи е пролетен празник, който се отбелязва в Индия и Непал, известен още като Фестивал на цветовете или Фестивал на любовта. Събитието символизира победата на доброто над злото и настъпването на пролетта, молитва за плодородие и благоденствие. Това е най-жизнерадостният и цветен празник, отбелязван в цяла Индия, на особена почит се радва в северната част на страната. В нощта преди настъпването на празника тълпи от хора излизат по улиците и палят огромни огньове, за да изгорят останалото от зимата и да дадат път на новото. Хората пръскат оцветена вода, хвърлят цветен прах във въздуха, изпълняват различни ритуали и се веселят. Всеки цвят носи различна символика – червеното е любов, синьото е символ на новата енергия, зеленото е хармония…

 

Новият брой на списание travel&extreme Explorer е на пазара от

20 февруари 2018г.

This entry was posted in City Explorer, Най - новия брой. Bookmark the permalink.

Leave a Reply