Саами – по следите на северни елени и древни традиции

Тук слънцето не залязва в продължение на седмици през лятото, а зрелищният танц на Северното сияние може да се наблюдава приблизително 100 нощи годишно.

Обгърнат от мистична красота, регионът Сапми се простира на 300 километра над Северния полярен кръг и е дом на една от най-древните етнически групи в Европа – саами.

 

Туптящото сърце на Севера

Насред тези диви земи от векове живее коренното население на Скандинавския полуостров, което днес наброява между 80 и 100 000 души. Някога те смятали, че Северните сияния са живи същества с душа, които могат да чуят и разберат хората. Според мнозина пък това били душите на воини, загинали в битка, а други вярвали, че идват от моретата и езерата.

Един от най-известните митове на саами гласи, че когато Великият Творец създал техните предци, той сложил в центъра на земята туптящото сърце на малко еленче. Затова, когато саами се чувствали застрашени, те можели да поставят ухото си на земята и да се заслушат. Ако сърцето все още биело, това означавало, че несгодите им можели да бъдат разрешени по един или друг начин.

Северният елен винаги е бил от ключово значение за оцеляването на саами и за тяхната култура. Отглеждането на елени е основен поминък от над 400 години и обуславя номадския им начин на живот – през лятото, когато елените мигрират в търсене на най-тучните пасища, саами ги следват и живеят в палатките си, наречени luovva. Днес едва 10% от населението се занимава с тази дейност и повечето саами водят уседнал начин на живот, но отглеждането на елени си остава неразривно свързано със саами, а еленът – своеобразен символ на културата и традициите им.

 

Текст: Елена Можолич

 

ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ TRAVEL & EXTREME EXPLORER. ВЕЧЕ НА ПАЗАРА.

This entry was posted in City Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply