Долината на река Яндзъ – Китай

.

Из “Изчезващите дестинации”
Кимбърли Лисагор и Хедър Хенсън
Издателство “Вакон”

.

Има една зловеща игра, която играели плаващите по река Яндзъ към язовир „Три клисури“. „Дали онази колиба ще е под вода?“, „Да, според мен.“, „А онези тераси?“. „Да, със сигурност“… Това е история, която става все по-фаталистична, откакто най-големият хидроелектрически проект е започнал да наводнява долината през 2003 г., поглъщайки тринайсет града и стотици градчета и селца, погребвайки неизвестен брой археологически обекти и принуждавайки почти два милиона жители да се изселят.

.

От борда на круизен кораб можеш да документираш изчезващата брегова линия. Никъде тази географска трансформация не е била по-драматична. На корабите, пътуващи по реката надолу от Чунцин, им отнема цял ден да достигнат първата клисура и още един ден до язовира. Първо трябва да изтърпите обезсърчително пътешествие по индустриализирания участък, където по бреговете се редят строежи, от фабриките направо в реката се изливат жълти потоци от химически отпадъци, а въздухът и водата имат кафяв цвят.
След това всичко се променя. Сладкият мирис на разцъфнал портокал означава навлизането в клисурата Цютан, където по скалите се катерят тополи, борове и гъсти зелени шубраци, а мъглата виси около върховете, издигащи се на няколкостотин метра над водата. Тук водата е смарагдовозелена – глобата за неправилно изхвърляне на боклук е 30 000 юана (3700 долара) и по реката ежедневно кръстосват кораби за боклук, обирайки детрита  от повърхността.

ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ TRAVEL & EXTREME EXPLORER.

This entry was posted in Lost Explorer, News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply