“Всичко, от което имаме нужда.”

Скот Юрек, специално за списание Travel & extreme Explorer.

.

.

Пиша този текст, като се опитвам да отговоря на въпроса – на какво може да ни научи бягането?
Бягането е инструмент за себеопознаване.
Мисля за това, докато тичам през планини, пустини и по дълги самотни пътища. Придвижването на два крака е много повече от изминатите километри. То е не само изпитание за физическите и умствените възможности, но и урок за човешкия потенциал. Подхождайки към бягането от тези две гледни точки, винаги съм успявал да оценя високо неговата сила.
В продължение на 20 години участвам в състезания по бягане на свръхдълги разстояния и съм научил много за тялото, ума и душата си. В ранните години на кариерата си на бегач се връщах от бягане и веднага започвах да мисля за нови начини да тренирам още по-усилено и да се представям още по-добре. Четях книги по спортна физиология и вдъхновяващите разкази на легендарни спортисти, които описваха собствените си тренировки. Натрупаните знания за собствената ми физиология ми позволиха да поставя нови граници пред тялото си, което пък ми даде възможност да изследвам най-дълбоките аспекти на ума и душата си. Никога не съм мислил за това, на което може да ме научи бягането, но когато натрупах повече опит, започнах да оценявам какво може да ми даде то. Отново и отново тичах сам в гората, срещах нови препятствия по състезателните маршрути и започнах да се самоанализирам. Умствената ми сила растеше, а това ми даваше възможност да разрешавам възникналите физически проблеми и да се справям с трудностите, съпътстващи бягането на 150 км без прекъсване.
Бегачите са любознателни създания. Ние задаваме въпроси, за да разгърнем пълния си потенциал. Трупаме знания, за да разберем как да се справим с привидно непреодолими предизвикателства, докато бягаме към финалната права. Търсим обяснение защо подлагаме телата, умовете и душите си на всички тези трудности и радости.
Задайте си въпроса какво ви дава бягането. То може да ви научи да контролирате сърдечния си ритъм, да се храните по-ефективно или да преодолявате умствените прегради в трудните моменти по време на състезание или тренировка. Чрез бягането можете дори да научите нещо, което да ви помогне в ежедневието. След като си зададете тези въпроси, ще станете по-завършени бегачи. Може да поставите личен рекорд или, което би било още по-хубаво, да станете по-добри хора.

.

И така, нека да тичаме и да задаваме въпроси, защото колкото и километри да сме пробягали, винаги можем да научим нещо ново. Бягането ни помага да разберем повече за самите себе си. Всичко, от което имаме нужда, е отворен път или ветровита пътека и жажда за открития.

.

Ексклузивното интервю със Скот Юрек “ЖИВЕЕМ ВЪВ ВЪЛНУВАЩО ЗА СПОРТА ВРЕМЕ” може да прочетете в новият брой на списание Travel & extreme Explorer.

.

Списанието може да закупите на цена от 2,99 лева с 40% отстъпка. Само въведете в полето Код за отстъпка – код Expl3.

.

Свързани теми в новият брой:

- Бягай, Дизел! Бягай! 4 дни, 13 часа, 5 минути
и 30 секунди в надпревара със себе си. – Кирил Николов – Дизела

- Босото бягане. Да усещаш земята под краката си.

- ТОП 5 бегачи на свръхдълги разстояния.

- ТОП 10 на най-зрелищните ултрамаратони в света.

- По стъпките на тараумара. Последните самотни бегачи на дълги разстояния.

This entry was posted in Най - новия брой. Bookmark the permalink.

Leave a Reply