Воден апокалипсис, сега

Текст и снимки:
Nаtional Geographic Channel

Застрашени сме от жестока суша и убийствена жажда. Един от най-ценните ни, жизненоважни ресурси намалява. Какви са революционните решения на проблема? Отговорите – в поредицата „Пробив“ на Nаtional Geographic Channel

Приемаме я за даденост. Разхищаваме я безконтролно. Вярваме, че вечно ще бъде на наше разположение. Но това е илюзия. Водата, от която имаме жизненоважна нужда, все по-често не достига. Не само в бедните африкански държави, а и в развитите икономики. Сушата пълзи между Етиопия и Калифорния, дърпайки след себе си тежка и, може би, неизбежна криза.
Да, ние знаем, че Земята е покрита с много вода. Но също сме наясно, че 97 процента от нея е солена, а около 2 на сто е „заключена“ в полярните ледници. Питейната е само 1 процент от общото количество. Крайно недостатъчно за всички на тази планета – близо седем милиарда души и милиони животински видове.
Правителствата по цял свят се борят да осигурят ценния ресурс, притиснати от климатичните промени, остарелите пречиствателни системи и нарастващото население. Колкото по-труден става достъпът до вода, толкова повече растат страховете ни. Какво ще правим утре, когато течното ни богатство намалее? Очаква ли ни воден Апокалипсис? Възможно ли е да го избегнем?

ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ TRAVEL & EXTREME EXPLORER.

This entry was posted in Future Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply