Скот Юрек: “Живеем във вълнуващо за спорта време”

Текст: Диляна Георгиева
Снимки: Скот Юрек

Скот Юрек е бегач на разстояния, невъобразими за повечето хора. Неговата дисциплина са свръхдългите разстояния, които макар и (все още) да не се измерват в светлинни години, са, меко казано, впечатляващи.

Ултрамаратоните, както са по-известни състезанията, които Юрек колекционира, надхвърлят многократно стандартните 42 км. Някои от постиженията на американеца включват 7 поредни победи и най-добро време на Западните щати (161 км), рекорд и два поредни първи финиша на Бадуотър в Долината на смъртта (217 км), три първенства на гръцкия Спартатлон (246 км), счупен рекорд на Хардрок (161 км). И това е само част от впечатляващия списък. Юрек успява да надбяга дори митичното мексиканско племе на суператлети – тараумара. Още по-любопитно е, че тази нечовешка издръжливост се захранва изцяло от растителна храна – вече повече от 15 години той е вдъхновяващ веган.
В автобиографичната си книга „Яж и тичай“ бегачът разказва как е стигнал до своята формула в спорта и хранителния режим. Историята му мълниеносно мотивира множество хора по целия свят. Зададохме няколко въпроса на Скот Юрек, за да разберем какво се случва с него след последната точка на „Яж и тичай“.

Яж и тичай – това ли са двете неща, които те определят, да бъдеш веган и бегач?

Храната и тичането са две от нещата, които са формирали живота ми, но не смятам, че ме определят. Животът постоянно се променя и развива, a храната и бягането са ми помогнали да намеря пътя си.

ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ TRAVEL & EXTREME EXPLORER.

This entry was posted in City Explorer, Navigator. Bookmark the permalink.

Leave a Reply