10 мистериозни чудеса на света за всеки изследовател

Знаете, че обичаме да откриваме най-мистериозните места по света, но това е само защото знаем, че и вие ги харесвате. От дъна на океани до кристални пещери, ето още 10 места, които ще ви накарат да си купите билет, да си съберете багажа и да обиколите света.

 

Военните укрепления на Мансел, Кент, Англия


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тези все още крепящи се и изоставени останки от Втората световна война се намират точно до брега на Кент, Англия. За да достигнете до тях, ще ви е необходима лодка, въпреки че в ясен ден могат да бъдат забелязани от брега. През 60-те и 70-те години на 20 век те биват приватизирани и използвани като пиратска станция. Подобните и близки конструкции се превърнали в самопровъзгласена островна нация, носеща наименованието „Княжество Сийланд“. Въпреки това обаче никоя друга държава не признава суверенитета на нацията.

 

 

Ранчото с летящите гейзери, Невада, САЩ


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Независимо, че това може да прилича на естествено чудо, на практика не е. Този воден гейзер се ражда от човешка намеса. Създаден е при неправилно затваряне на петролен краденец, което дава възможност на различни минерали да се уталожат в почвата. В следствие на това се появява гейзерът на картинката. Засега е малък (около 1.5 метра висок), но все още расте. А цветовете? За тях трябва да благодарим на термофилните водорасли във водата.

 

 

Пещерата на тръстиковата флейта, Гуанси, Китай

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пещерата е погребана дълбоко под земята, в пределите на югоизточен Китай. Името ѝ е продиктувано не от сталактитите, разположени в сърцето ѝ, а от растящата отпред трастика, превърнала се в идеален материал за направата на флейти. Пещерата е атракция за туристите от много време, като надписите по стените ѝ датират от преди 1000 години. За жалост атристичното осветление е дело на човешкия ум, а не на природна прищявка.

 

Езерото Крейтър, Връх Катмай, Аляска

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Застанали на 2047 метра в планината Катмай, Аляска, очакваме да видим остър връх, но какво заварваме – дупка, пълна с вода. Затова и хората започват да го наричат езерото Крейтър (кратер).  Какво е уникалното в тази природна забележителност? Кръгът от вулканични скали е над 2000 метра, а езерото е разположено на 800 метра под тях, предоставяйки невероятно място за гмуркане. Хубавото е, че водата достига до 300 м дълбочина, което би позволило подобно екстремно преживяване. Все пак хвърлянето от скалите не е препоръчително освен ако нямате летящ костюм.

 

 

Останките от кораба „Китиуейк“, Каймановите острови

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Корабът „Китиуейк“ е построен през 1945 година и 50 години служи на Военоморския флот на САЩ, като спасява подводници. Сега самият кораб се е превърнал в подводница – почиващ на дъното на океана подводен артефакт, близо до Каймановите острови. Той е един от най-подходящите за гмуркане корабокруширали обекти, привличащ ентусиасти от целия свят. Ще ви се прииска да прекарате много време на 76-метровия кораб, криещ всякакви тайни.

 

Вила Франка до Кампо, Азорски острови

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Португалските Азорски острови са се формирали от вулканична скала точно в средата на Атлантическия океан. Някога свързвани с лгенди за Атлас, сега островите са постоянна спирка в състезанията на Ред Бул по гмуркане от скала. Гмуркачите скачат от 28 метра височина, като по време на падането изпълняват серия от маневри, преди да цопнат в океана. Това островче е било както винарна, така и военна база, преди да бъде обявено за природен резерват.

 

 

Сеноте Дзитнуп, полуостров Юкатан, Мексико

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сеноте е скална падина, често с басейн с прясна вода на дъното ѝ. Юкатан е популярна с тях, но Дзитнуп е най-известната. В тази област са открити над  3000 подобни места, повечето от които недокументирани и една 160-километрова подземна река. Може сами да проверите пещерата и падащите ѝ сталактити – местните са я превърнали в обществен басейн и да, трябва да си купите билет.

 

 

Съкровищницата на Петра, Йордания

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Най-вероятно сте виждали снимки на Съкровищницата на Петра в Йордания, но тя заслужава още един поглед. Вечер стотици свещи осветяват земята пред старата каменна сграда. Искате да я посетите? Значи ви очаква дълъг път през пустинята.

 

 

Каменната гора Шилин, Китай


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Легендите за каменната гора изобилстват, но една от неверните теории за формирането ѝ е, че тя е от вкаменени дървета. В действителност образуванията са съставени от минерален варовик. Мястото е отворено за посещения.

 

Рио Тулиха, Мексико

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рио Тулиха и Агуа Азул в северно Мексико са известни със своите бистри води. Това е рай, пълен с кристална вода и подходящ за плаване с каяк.

 

 

Източник:

http://www.redbull.com/en/adventure/stories/1331703760700/10-mysterious-travel-destinations-around-the-world

 

Превод: Ваня Звездарова

This entry was posted in News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply