Урок по доброта от слоновете

Със слоновете имаме много общо – продължителността на живот, силната привързаност към семейството, понятието за смърт и  преживяването на сходни емоции. И все пак природозащитничката  Дафни Шелдрик вярва, че слоновете са природно по-добри от хората (и не е единствена). Но ако това е вярно, какво можем да научим от един вид, който е на земята от над 20 милиона години?

 

1. Прошка

Слон подава хобота на възпитателя си

Подобно на нас и слоновете преживяват моменти на конфликти и насилие – от сблъсъка с хора, които днес живеят по някогашните  пътища за миграция на животните, до бракониерството, жадно за слонова кост. Но те, очевидно, притежават състрадание и умеят да прощават щедро. В тръста[1] всичко това се вижда нагледно: когато слончетата сираци, които често са виждали как хора убиват семейството им, се научават да вярват на възпитателите и се оставят в техните ръце, докато растат.

 

2. Толерантност

Слон целува малкото си

Насилието между слоновете просто е неприемливо. Ако някое слонче е спипано да дразни друго по-малко от него, стадото ще го накаже или дори по-лошо – ще го изолира, едно ужасно наказание за вид, който се развива най-добре в социална среда и при физически допир. Така че доброто отношение наистина е общоприето – нещо, което тези общителни и интелигентни същества явно разбират много по-добре от нас.

 

3. Помощ в беда

Слонове в редица между дърветата

Неотдавна интернет обиколи едно видео, в което  слонче пада във водата. Можете да усетите ужаса му, докато се бори в калта. Но едно  по едно  към олелията се присъединяват още животни и с малко съвместни усилия успяват да спасят малкото. Подобно на нас и слоновете възприемат емоциите на другите и са известни с това, че си помагат в беда – от невидимите боботения, които предупреждават останалите за опасност, до явни физически жестове; изключително вдъхновяващо е да се види.

 

4. Уважение към живота

Слонове докосват хоботи

Слоновете са по-древни, по-сложни и в много отношения по-деликатни от човека. Ошлайфани от хиляди години съществуване, те се съобразяват със законите на Природата и живеят както тя повелява. Всичко това е много далечно от някои човешки дейности напоследък, включително и смъртоносната търговия със слонова кост, която заплашва да заличи целия вид, за да имат хората джунджурийки и украшения, демонстриращи богатството им.

 

5. Внимание и уместна реакция

Слонове на фона на стадото

Скорошно изследване на слоновете от национален парк „Амбосели” откри, че те умеят да разпознават опасността и да реагират различно на  заплаха от хора и  от лъвове. Способността да преценяват дали хищникът си заслужава притеснението, е много важна в дивата природа, където една популация си съперничи с други животни за храна и пространство; това е нещо, от което можем да се поучим. В крайна сметка Греъм Шанън, който ръководи изследването, казва: „Ако реагираха на всеки един дразнител, това щеше да има физическо отражение, защото всеки път ще престават да се хранят и ще побягват”.

 

Ако и вие смятате, че слоновете могат да ни научат на много, по-добре започвайте да усвоявате бързо. През изминалата година хората са избили над 50 000 от тези тихи създания заради бивните им, които удовлетворяват ламтежа за слонова кост. Това се равнява на едно убийство на всеки петнайсет минути. Предвид факта, че са останали приблизително 300-400 000 слонове, не е нужно да сте математици, за да разберете, че без значима намеса, която да защити слоновете в природата и да ликвидира нуждата от бивните  им, те скоро може да изчезнат и ще ги откриваме единствено в книгите!

 

 

Текст: Диляна Георгиева
Повече информация за слоновете: www.sheldrickwildlifetrust.org
Източник:
http://www.huffingtonpost.com/rob-brandford/want-selfimprovement-turn_b_5526519.html


[1] Тръста за диви животни “Дейвид Шелдрик” е основан от Дафни Шелдрик през 1977 на името на покойния й съпруг – управител на национален парк Източен Цаво в Кения. Днес учреждението е най-успешният център за отглеждане на осиротели и пострадали животни в Източна Африка.

This entry was posted in Green Explorer and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply