Нови подземни пещери са открити в Чили

Непозната до момента подземна мрежа от пещери съвсем наскоро беше открита от група френски и чилийски учени, съобщиха от британската агенция ITN. Пещерите са общо 20 и са варовикови по произход. Разположени са под водата около о. Диего де Алмагро (Diego de Almagro Island) в Патагония, близо до северозападния чилийски бряг.

 

Някои от пещерите са дълбоки почти 20 двадесет метра, поради което на изследователите се наложило да се гмуркат с водолазни костюми. Открити са рисунки по стените, както и фрагменти от кости, оставени преди години от местните жители. По време на проучването са намерени също парчета скали, които се срещат предимно на места с по-умерен климат.

 

„Можем да съставим модел на местата, където се е откъснало парче земя от континента, като е напълно възможно това да се е случило и тук“ – съобщава спелеологът Наталия Мората.

 

Новооткритите находки може да се окажат ключови при изграждане на хипотези относно формирането на континентите на Земята, смятат учените.

 

Експедицията, по време на която са открити тези пещери, е последната от серията подобни, организирани от френската асоциация „Тера“.

 

Кратък репортаж на английски език по темата можете да видите тук.

 

 

Текст: Цветелина Коилова
This entry was posted in Local Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply