Благотворителен ултрамаратон ще мине през България

Мащабен ултрамаратон ще се проведе на територията на Балканите съвсем скоро, като значителна част от него ще мине и през наши земи.

 

„1000 км Балкански благотворителен ултрамаратон“ (1000 Balkan Charity Challenge) ще се проведе за втора поредна година и е с начална дата 1 ноември, като ще продължи до 10-и. Ултрамаратонът е с дължина 1050 км с двупосочен маршрут между Букурещ и София, който обаче ще е различен в двете посоки въпреки еднаквите крайни дестинации.

 

Предвидено е стартът да бъде даден този петък, като за четири дни участниците ще трябва да изминат 640 км с велосипеди и да стигнат от Букурещ до София, пресичайки северната ни граница по Дунав мост (между Русе и Гюргево). Това означава, че на този първи етап състезателите ще трябва да се придвижват със 160 км/ден.

 

На втория етап по пътя на обратно, който ще минава през мост „Нова Европа“ (между Видин и Калафат), участниците ще се придвижват бягайки. Пътят им на обратно ще е с дължина 410 км и времетраене от седем дни, което се равнява на 59 км/ден.

 

Сборната денивелация, с която участниците ще трябва да се преборят, е около 3500 м, но ако успеят да се справят и с тази трудност, ще могат да финишират успешно в Букурещ на 11 ноември.

 

Целите на събитието са следните:

 

-          Да се популяризира спортът и най-вече заниманията на открито като достъпен и лесен начин за здравословен живот

-          Чрез спорт да се спомогне за развитие на благотворителността и да се наберат средства за внимателно подбрани инициативи, както в България, така и в Румъния. По-подробна информация по темата можете да намерите тук.

-          Да се създадат приятелски отношения между двете страни съседки

-          Да се създаде екологично и природосъобразно съзнание у хората

-          Да се създаде традиция по нашите географски ширини за тестване на границите на човешкото тяло, мисъл и дух. Чрез екстремни предизвикателства да се открие докъде се простират нашите способности.

 

Този ултрамаратон ще е сериозно предизвикателство и незабравимо приключение за всеки, взел участие в него. От българска страна един от участниците ще е Станислав Георгиев, който е успешен финалист от миналогодишното издание на маратона и има повече от 25 години опит в бягането на свръхдълги разстояния.

 

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: 1000balkan.com
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply