Брачна двойка пробяга Южна Америка

На 28 юли 2012 г. Дейвид и Катрин Лоури стартират амбициозно начинание, което на пръв поглед изглежда невъзможно – да пробягат цялата дължина на континента Южна Америка.

 

Преди броени дни обаче (на 21 октомври) брачната двойка официално обяви своето начинание за успешно изпълнено.

 

Под наименованието 5000 Mile Project то започва от Пунта Аренас, Чили, най-южния град на континента след Ушуая. Оттам Дейвид и Катрин продължават на север през Аржентина, Боливия, Бразилия и Венецуела. Минават и през тежки терени като Андите и джунглите на Амазония, като по план е трябвало да избягат 8046 км (5000 мили).

 

След крайната равносметка се оказва, че двамата съпрузи са тичали в продължение на 14 месеца, 23 дни, 19 часа и 24 минути, като са изминали 10 467 км. Последната им дестинация и финална линия е град Карупано на брега на Карибско море във Венецуела.

 

„Имаше някои наистина тежки моменти. Например когато си изтощен и тялото ти крещи от болка. Но точно тогава неочаквано пред очите ти се появява някоя невероятна природна гледка, която повдига духа ти“ – споделя Катрин в блога на 5000 Mile Project.

 

„Един ден с Катрин почувствахме, че трябва да се отплатим на планетата ни за това, че живеем на такова невероятно място – споделя Дейвид. – Решихме да покажем, че всеки един от нас е зависим от природата и че с малки стъпки можем да преодолеем препятствия, които ни се струват невъзможни. Въпреки че времето „бяга“ покрай нас, все още не е прекалено късно да защитим нашата Земя.“
5000 Mile Project освен всичко е започнат и с благотворителна цел. През 14-те месеца на своя проект Дейвид и Катрин набират и средства за организациите Asociacion ArmoniaBirdLife International и Conservacion Patagonica, които защитават дивата природа в Южна Америка. Като част от проекта съпрузите правят и множество снимки на различни животни в естествената им среда в Южна Америка. Дейвид и Катрин стартират и своя сайт BigToe Classroom, където  публикуват разнообразна информация, свързана с природата там. Материалите могат да бъдат използвани свободно за образователни цели в училищата.

 

 

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: 5000mileproject.org
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply