Сезонът на Антарктида е официално открит

Стотици полярни изследователи, авантюристи и пътешественици от цял свят очакват този момент с нетърпение – най-подходящото време от годината, през което ще могат да достигнат Южния полюс.

 

Този сезон със сигурност ни очакват интересни експедиции на  снежния континент, някои от които са планувани месеци преди същинския им старт.

 

Вече е на лице и първата, открила официално сезона на Антарктида за тази година. Става дума за експедиция „Скот“.

 

На 22 октомври Бен Сандърс и Тарка Лерпиниер отпътуваха със самолет от Пунта Аренас, Чили, и пристигнаха на о. Кинг Джордж, на 120 км от брега на Антарктида.

 

Планът на тези двама авантюристи е да достигнат Южния полюс, като следват стъпките на британския полярен изследовател Робърт Фалкън Скот, оставени през 1911 г. Бен и Тарка вече са се отправили към шелфовия лед Рос и много скоро ще започне същинското им изпитание. За около 110 дни двамата ще трябва да изминат 2896 км с цел да поставят успешен финал на незавършеното някога пътуване на Скот от преди повече от сто години. Независимо от  всички  трудности, с които ще трябва да се справят, Бен и Тарка не възнамеряват да използват никаква чужда помощ, а ще разчитат изцяло на собствените си способности.

 

Ако експедиция „Скот“ бъде успешно завършена, тя ще се превърне в най-дългата полярна експедиция без допълнителна подкрепа, осъществявана някога.

 

Желаем им успех. С подобно начало новооткритият сезон на Антарктида обещава да бъде интересен.

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: scottexpedition.com
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply