12 часа в хотел от боклук

„ПРЕВЪРНАЛИ СМЕ СВЕТА В ИСТИНСКО СМЕТИЩЕ, А ТОЙ ВСЪЩНОСТ НИ Е ПРЕДОСТАВЕН ЗА ПОЛЗВАНЕ ПОД НАЕМ. САМО ОТ БОКЛУКА ПО ИСПАНСКИТЕ ПЛАЖОВЕ БИХМЕ МОГЛИ ДА ПОСТРОИМ 3000 ТАКИВА ХОТЕЛА НА ГОДИНА.”


Първото ми хрумване, когато разбирам, че ще пренощувам в хотел, направен от боклук, е дали ще мирише и въобще ще се налагат ли някакви по-специални мерки за безопасност. Оказва се, че първите реакции на много хора са били подобни. И много погрешни!

 

Втората идея е дали наистина става въпрос за хотел, направен от боклук, или по-скоро за някаква маркетингова кампания. Истината е някъде по средата. Хотел Coronita Save the Beach наистина е направен от боклук, събиран от плажове в Испания, Италия, Белгия и Франция. И реално е част от гигантска маркетингова кампания на мексиканската бира Coronita. Но все пак и хотелът е съвсем нетрадиционен, и компанията напълно нестандартна. Локацията в Мадрид няма как да е по-зрелищна – в средата на централния площад „Каяо”, между нулевия километър на Испания на „Пуерта дел Сол” и един от най-натоварените булеварди „Гран Виа”. Моментът също не е избран случайно и съвпада с Fitur, световната туристическа борса, на която туроператори от цял свят се надпреварват да те съблазнят с най-мечтаните пътувания. А посланието на хотела е ясно и звучи като предупреждение: „Ако не направим нищо днес, такава ще бъде нашата ваканция утре”.

 

Пристигам в хотела в 22 ч. Предстои първата от петте нощи, които той остава на разположение на желаещите да пренощуват в него. Това не става чрез традиционна резервация, нито пък се плаща тарифа за нощувка. Освен избрани медии достъп получават анонимни граждани след томбола в някоя от социалните мрежи. За всички останали посещението е свободно от 11 до 19 ч. След преминаването през охраната се сдобивам и със съвсем нормална пластмасова карта за хотелска стая, която се оказва напълно символична. Не се налага да се ползва по предназначение – входната врата се отваря безпроблемно (в един момент тя обаче се залоства и може да се отвори единствено с помощ отвън), а стаите просто нямат врати, вместо тях висят завеси от халки. Т.е. табелата Do Not Disturb тук е напълно невалидна. По-голямата част от багажа за един ден се оказва нелепа и неизползваема в това подобие на базов лагер, в който всички посетители оставаме почти в постоянна „бойна” готовност. Бани липсват, има единствено една химическа тоалетна в импровизираното фоайе, като за по-голяма автентичност тя е покрита с раздърпано одеяло. За сметка на това до нея има хладилна витрина, запълнена наравно с бутилки минерална вода и, съвсем логично, бира Coronita. Ползването на напитките в неограничени количества е препоръчително, безплатно и абсолютно неограничено. Усеща се някакво отопление, но в най-студените зимни дни то се оказва съвсем недостатъчно.

 

Интериорът на петте стаи наподобява винтидж бутик. Килими на парцали, счупени огледала, излязъл от употреба касетофон, строшена ваза. Всъщност би могло да мине и за декор за филм. Леглата също изглеждат стари, но за сметка на това са покрити с нови цветни чаршафи. Освен юргани организаторите предвидливо са приготвили и спални чували. Оказвам се в компанията на журналистка от вестник „Ел Паис”, двама блогъри, пишещи за околната среда, две сестри, записали се по интернет, двама от организаторите (единият изпълнява ролята на администратор на рецепция). Съвпаденията с истински хотел се увеличават със списъка, от който можем да си изберем закуска за следващата сутрин. Сред опциите има фреш от портокал, няколко вида кафе и чай, кроасан, бисквити и шоколадов мъфин. Плюс традиционния вестник рано сутрин. При подобни обстоятелства спането съвсем не се оказва приоритет. А изживяването през нощта включва разговори пред и в хотела, което, естествено, събужда интереса на готови да се присъединят минувачи. Към 2 ч. след полунощ се появява и Фернандо Годой, собственик на пиар агенцията на Coronita за Европа и автор на идеята. Което в случая е перфектната възможност за интервю.

 

EXP.: Както е тръгнало, надали ще се спи в хотела. Това влизаше ли във вашите планове?

 

Ф.Г.:  Така се получи и миналата година в Рим, когато първата нощ останаха да преспят топмоделът Хелена Кристенсен и още осем гости. Всички бяха будни до 5 ч. сутринта.
EXP.: Защо избрахте Рим за откриване на хотела миналата година?

 

Ф.Г.: Съвпадна със световния ден на околната среда. Рим е перфектната столица с кореспонденти от половината свят, както и единствената европейска столица, буквално залепена до един свръхзамърсен плаж, който почистихме. Превърна се в най-атрактивното събитие, което сме организирали. Успяхме да влезем в информационните емисии по цял свят, включително и тези на Би Би Си, Си Ен Ен, Евронюз. Съзнаваме, че фриволността е много важна в маркетинга, но искаме да покажем, че подобни събития могат да послужат и за възпитание на хората и осъзнаване на реалността на околната среда.

 

EXP.: Как се роди идеята?

 

Ф.Г.: Coronita е бира, която дължи много на плажа, ражда се и става популярна в Канкун и Пуерто Ваярта. Хрумна ни, че в този смисъл сме длъжници на плажа. Напълно сме наясно, че няма да решим проблема глобално, но защо да не направим нещо, което е по-силите ни, за да въздействаме върху съзнанието на хората. Главни спонсори сме и на програмата „Син флаг”, която избира и каталогизира най-чистите плажове в Европа. Съзнаваме, че не можем да затворим атомна централа близо до някой плаж, нито пък да срутим някой незаконно построен на плажа хотел. Затова решихме да почистим един силно замърсен плаж – събраха се много доброволци, както и всички колеги, и след този в Рим изчистихме плаж в Мурсия, в Южна Испания, един от най-замърсените в света.

 

EXP.: Как всъщност действате?

 

Ф.Г.: Правим първоначална проспекция на плажа, за да преценим какво е по възможностите ни да постигнем и след това се заемаме да изчистим максимално както плажната ивица, така и водата в близост. Идват и водолазни екипи. За съжаление не можем да променим качеството на водата, почистваме само повърхността. Откривали сме изхвърлени на плажа потресаващи неща. Хладилници, ръждясали цели автомобили, акумулатори, вани, почти всичко, което можете да си представите. В хотела от здравословно-хигиенична гледна точка, а и за да е обитаем, не се използва органичен боклук. Селекционирани са възможно най-леките отпадъци, за да могат да се инсталират върху фасадата.

 

EXP.: Докога ще продължи тази кампания?

 

Ф.Г.: Намерението ни е да продължим да работим по тази тема, като всяка година се реновираме. Идеята ни е да почистваме основно поне един плаж годишно. Но искаме всеки път да е нов начинът, по който привличаме вниманието на хората.     EXP.: Това значи ли, че хотелът от боклук няма да пътува в други градове?

 

Ф.Г.: Признавам ви, че най-вероятно той е построен за последен път. Невероятно е сложно да се организира всичко. Пристигна цял екип инженери от Кьолн с четири 20-метрови трайлера, трябваше да наемем полицейски ескорт, да се сдобием с лицензи и разрешения от кметството, да затворим „Гран виа” в петък вечерта, което в град като Мадрид граничи с лудост. Смятаме, че крайната дестинация на хотела ще е в музей в Германия, Мексико или САЩ. Нощта продължава в същия ритъм, запасите в хладилника намаляват, част от минералната вода се използва за миене на зъби. За тези, които все пак сме решили да изпробваме и кревата, остават по-малко от два часа, преди в 8 сутринта техническият екип да започне да подготвя хотела за официалното му откриване с топмодела Еухения Силва и артиста на Schult. „Превърнали сме света в истинско сметище, а той всъщност само ни е предоставен за ползване под наем. Като артист се занимавам с темата за околната среда още от средата на миналия век. Само от боклука по испанските плажове бихме могли да построим 3000 такива хотела на година. Опазването на околната среда днес е напълно политизирано. Но ако на следващите избори нямаме това предвид, когато гласуваме, сме изгубени”, настоява полемичният артист. Той знае цената си и в днешните кризисни времена няма проблем да поиска предварително заплащане на проектите си и да го получи. Освен защитниците не липсват, естествено, и такива, които откриват във всичко това едно голямо противоречие и си задават въпроса това ли е най-добрият начин за смяна на съзнанието. Без да чака еднозначен отговор, разглобеният вече хотел ще си почине след изпълнена мисия в студиото на Schult в очакване на следващата си дестинация. В същото време Coronita продължава кампанията си за спасяване на плажовете.

This entry was posted in Green Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply