Викингите не са били първите северни колонизатори

Ново археологическо проучване показа, че Ферьорските острови, разположени между Шотландия и Исландия в Северния Атлантически океан, са били колонизирани много по-рано, отколкото се смяташе до сега. При това не от викингите. Това са резултати, които повдигат нови и интригуващи въпроси относно разпръсването на северните европейски народи през Атлантическия океан.

 

Въз основа на следи от пепел и остатъци от зърнени семена, намерени по време на разкопки, може да се смята, че човешката колонизация на Ферьорските острови е започнала още през IV-VI век, най-малко 300-500 години преди появата на викингите по тези земи. Изследването е проведено на първия от петте острови, образуващи Ферьорската верига.

 

“Вече има основателни археологически доказателства за човешка колонизация на тези острови много по-рано от започналите през IX век нападения на викингите, въпреки че към момента не знаем кои са били тези ранни колонизатори и защо са дошли”, коментира д-р Майк Чърч от катедрата по Археология към университета в Дърам, Великобритания. Резултатите от неговите проучвания са публикувани в Quaternary Science Reviews.

 

Ферьорските острови някога са имали ключова позиция в Северния Атлантически океан за всеки, който желаел да плава в северните води и да достигне непознати земи. Покрай тези острови минавал и пътят до Северна Америка много преди Колумб да направи своето знаменито пътуване.

 

“По-голямата част от археологическите доказателства за тази ранна колонизация вероятно са били унищожени по време на викингското нашествие. Това повдига допълнителни въпроси относно данните за човешка дейност и на други островни групи, където подобни доказателства вероятно също са били унищожени”, коментира д-р Чърч.

 

“Въпреки че не знаем кои са хората, заселили се на Ферьорските острови, и откъде са дошли, е ясно, че те са подготвяли почвата за употреба, което показва, че тези хора трябва да са останали тук поне известно време. Сега трябва да обработим събраните данни, да ги съотнесем към други източници на информация и да преценим дали може да има други места из северните острови, където да бъдат открити по-нататъшни археологически доказателства”, са думите на Симун Арге от Националния музей на Ферьорските острови.

 

 

Източник: Durham University. First colonisers of the Faroe Islands were not the Vikings. 20.08.2013. Available from: https://www.dur.ac.uk/news/newsitem/?itemno=18471
Снимка 1: Карта на Ферьорските острови
Снимка 2: Faroe Islands
Текст: Цветелина Коилова
This entry was posted in Docu Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply