Матерхорн – изкачен за рекордно време

Ултрабегачът Килиан Жорнет постави нов рекорд за най-бързо изкачване на вр. Матерхорн. Връх, който със своята красива пирамидална форма и височина от 4478 м се е превърнал в емблема на Алпите.

 

Не е учудващо, че разположеният на границата между Швейцария и Италия връх, е атрактивна дестинация за авантюристи от цял свят, в това число и ултрабегачи. Предишният рекорд за най-бързото му изкачване е поставен през 1995 г. от Бруно Брунод, пробягал двупосочния маршрут за 3 часа, 14 минути и 44 секунди.

 

Стартовата и финална линия е в италианското градче Червиния, откъдето Матерхорн може да бъде видян. Дължината на маршрута в двете посоки е 17.48 км със сборна денивелация от 2469 м и е известен под името Arista Lion Route.

 

Сега, 18 години по-късно, в опит да подобри този рекорд Килиан Жорнет пробяга същия маршрут за значително по-кратко време – 2 часа, 52 минути и 2 секунди. Постижение, на което малцина са способни, а Килиан го осъществи като част от проекта си „Върховете в моя живот“ (Summits of My Life project). Това е 4-годишно начинание, чиято основна цел е Килиан и екипът му да обиколят „най-великите планини в света с намерението някои от най-емблематичните им върхове да бъдат изкачени възможно най-бързо“.

 

 

За проекта си атлетът споделя:

 

„Когато бях малко момче, над леглото ми висеше снимка на Матерхорн. Много обичах и книгите на Меснер[1] и мисля, че тогава започнах да се ровя из снимките на родителите си в търсене на планините, за които мечтаех… Искрата, която възпламени идеята за целия проект, просто е изчаквала точния момент.“

 

Рекордното изкачване на Матерхорн не е единственото постижение на Килиан Жорнет. Сред последните му постижения е най-скоростно изкачване и на вр. Монтблан (4810 м). През юли тази година ултрабегачът успя да пробяга разстоянието от началната точка до върха и обратно само за 4 часа, 57 минути и 40 секунди. Постижение, което е с 13 минути по-добро от предишния рекорд, поставен през 1990 г. от Пиер-Андре Гобет.

 


[1] Райнхолд Меснер е известен алпинист, пътешественик и изследовател от Южен Тирол, Италия. Той е първият човек, изкачил самостоятелно вр. Еверест без кислороден апарат, и първият алпинист в света, покорил всичките четиринадесет осемхилядници

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: Summits of My Life project
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply