Брачна двойка се отправя към Северния полюс

Винаги е вдъхновяващо, когато открием, че двама души не само се обичат един друг, но и споделят обща страст.

 

Крис и Марти Фейгън (Chris and Marty Fagan) явно са от този тип двойки, които споделят ентусиазма от различни приключения и кроят планове за нови авантюри. Начинанието, което сега са си поставили за цел, е, разчитайки единствено на собствените си способности, да достигнат до Северния полюс.

 

Експедицията, за която брачната двойка в момента се подготвя, се нарича „Три градуса под нулата“ (3 Below Zero) . Пътуването е предвидено за ноември тази година, но плановете и приготовленията са започнали още през 2011 г.

 

Не мислете обаче, че Крис и Марти са случайни хора, решили да се впуснат в приключението на живота си. И двамата са тренирани атлети с достойни постижения зад гърба си. Всеки от тях се e занимавал с бягане на дълги разстояния и е участвал в ултрамаратони от по 50 и 100 мили. Практикували са алпинизъм и са изкачвали върхове като Килиманджаро (5892 м), Рейнир (4392 м), Бейкер (3285 м) и др. Запознават се случайно през 1998 г. по време на два различни, но съвпаднали по време походи към вр. Маккинли (6194 м), намиращ се в планината Кордилерите, на територията на американския щат Аляска. Приключенският дух събира тези двама авантюристи заедно и те стават неразделни. Имат и 12-годишен син, който обаче няма да стане част от предстоящото антарктическо приключение на родителите си.

 

 

Брачната двойка се надява да успее да стартира експедицията си на 23 ноември, въпреки че тази дата може да бъде променена в зависимост от метеорологичните условия. Ще трябва да изминат 901 км върху лед и сняг и се надяват експедицията им да продължи не повече от 45 дни. За толкова време ще са и хранителните запаси, които ще носят със себе си. За да бъдат независими и да не разчитат на допълнителна помощ, ще дърпат след себе си шейни, натоварени с необходимата храна, екипировка и всичко останало. Тежестта на шейните ще е около 80 кг.

 

Температурите през ноември и декември толкова на север ще са от -17° С до – 40° С и възниква въпросът защо семейство Фейгън нарича експедицията си „Три градуса под нулата“? Три в случая показва броя на участниците в отбора – Крис, Марти и третия член на екипа им – техните семейства, приятели и всички други, които ги подкрепят.

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: 3 Below Zero
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply