5 върха на 5 планини у нас – изкачени за по-малко от 24 часа

На 16 август с отличен времеви резултат приключи 24-часовото приключение на Кирил Николов-Дизела, който изкачи най-високите върхове на петте най-високи планини в България с бягане. Кирил показа колко големи могат да бъдат човешките възможности, когато има дух и желание за приключения. Той преодоля общо 100 км по пет трасета и над 7000 м денивeлация само за 22 часа и 39 минути, като това включва и времето за транспорт с автомобил между етапите.

 

Той стартира на 14-ти август, в 19.33 ч., от Местността Паниците в Стара планина и финишира след последния връх на 15-ти август, в 18.14 часа в софийския кв. Драгалевци под Витоша. На три от петте върха имаше нощен преход, но това не затрудни опитния в планинското бягане атлет. Въпреки страхотната му физическа форма и отлична подготовка, при изкачването на Мусала, четвъртият връх от поредицата, все пак Дизела е бил силно преуморен. „Но кратката почивка в автомобила до София и мисълта, че ми остава само още един връх ми подействаха добре и успях да се възстановя достатъчно, за да изкача и Черни връх в рамките на определеното време”, споделя атлетът.

 

 

По маршрута Кирил Николов не срещна неочаквани трудности, но имаше изненади – приятели и фенове на бягането го чакаха на старта, на финала, на хижа Вихрен и на всички върхове, включително на Вихрен, където му организираха и „парти” с фойерверки. От кв. Драгалевци до Черни връх с него тичаха трима поддръжници, за да го разведряват в последните километри, когато умората е най-голяма. На старта за първия връх – Ботев, дойде лично кметът на град Калофер Румен Стоянов, който подари на Дизела портрет на Христо Ботев и взе автограф. В селищата по целия маршрут хората бяха разбрали за инициативата и го посрещаха топло и с подкрепа. Фенове сложиха приветствен надпис на табелата на разклона за Благоевград сутринта в 4 ч., а в Банско персоналът на един ресторант е приветствал колите на екипа с импровизирано светлинно шоу.

 

В уникалния пробег бяха включени следните пет трасета:

  • Местност Паниците, Стара планина – вр.Ботев – Паниците
  • Х.Вихрен, Пирин – вр Вихрен – х.Вихрен
  • Местност Трите буки, Осогово – вр. Руен – Трите буки
  • К.к.Боровец, Рила – вр. Мусала – к.к.Боровец
  • Кв. Драгалевци, Витоша – вр. Черни връх – кв.Драгалевци

 

 

Приключението беше проследено онлайн в реално време от над 7 000 фенове на специалната секция в сайта www.fivepeaks.bg и привлече денонощен огромен интерес в социалните мрежи.

 

Европейски вицешампион по ориентиране за 2012 г., Дизела е и един от най-добрите ни планински бегачи в момента. В „Пет върха” той показа бягане и ориентиране на световно ниво, с цел да вдъхнови всички, които спортуват и обичат природата.

 

Цялото приключение беше заснето с екшън камери GoPro, за да бъде направен и филм, който ще се разпространява в Интернет и ще се излъчи по bTV Action, за да могат всички да станат съпричастни с най-голямото предизвикателство в планинското бягане у нас.

 

Кирил Николов – Дизела

Националният състезател по ориентиране и планинско бягане, Кирил Николов – Дизела, е роден през 1982 г. В момента той е най-добрият ориентировач и планински бегач на България. Изключителните му постижения включват:

  • Европейски вицешампион по ориентиране за 2012г.
  • 6-то място на Световно първенство по ориентиране 2012 г.
  • 1-ви места в най-големите щафети по ориентиране в света  - Юкола и 10 Мила – с финландския му отбор “Калеван Расти” през 2010 и 2012 г.
  • Три пъти 1-во място в екстремното комплексно състезание XCo Adventure Cup – през 2010, 2011 и 2012.

 

 

Източник: XCoSports България
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply