Най-младите рекордьори в плаването на свръхдълги разстояния

Да плаваш дни, седмици, месеци наред може да е опасно дори за човек с достатъчно опит зад гърба си. А какво да кажем за младежите, които правят околосветски пътешествия сами, или се отправят на кратки солоекспедиции по вода? Със сигурност има опасности, но в крайна сметка това е идеята на приключенията, нали?

 

Представяме ви имената на най-младите авантюристи, решили да се посветят на плаването.

 

Започваме с Лаура Декер (Laura Dekker). В началото на тази година тя стана най-младият човек, извършил цялостна околосветска обиколка, сама, на своята 9-метрова яхта. Лаура е едва 16-годишна, когато през януари пристига благополучно на о. Синт Мартен в Карибско море, откъдето започва пътуването й година по-рано. С това си постижение Лаура побеждава с шест месеца предишната рекордьорка, австралийката Джесика Уотсън (Jessica Watson).

 

 

Ако се върнем няколко години назад, ще открием и името на първия човек, преплавал целия свят, все още непълнолетен. Става дума за Зак Съндърленд (Zac Sunderland). През юли 2009 г.  17-годишният Зак акостира благополучно в Калифорния. Същото място, откъдето започва  пътуването му 13 месеца и 2 дни по-рано.

 

 

През същата година 17-годишният Майкъл Перхам (Michael Perham) повтаря начинанието на Зак. Това обаче не е единственият рекорд на Майк. През 2007 г., едва 14-годишен, той успява да преплава Атлантическия океан сам. Към момента, по информация, публикувана в блога му, Майк се учи да лети със самолет и амбицията му е един ден да стане първият човек, обиколил света по вода, въздух и земя.

 

 

Вече споменахме името и на Джесика Уотсън. Ето и нейната история. През май 2010 г. тя стана най-младият човек преплавал планетата ни, като успя да завърши пътуването си три дни преди 17-ия си рожден ден. Постижението й обаче остана непризнато в някои среди, включително и от Съвета, отговорен за признаването на околосветските плавателни рекорди (World Sailing Speed Record Council), според който пътуването на Джесика не е отговаряло на необходимите критерии.

 

 

Аби Съндърленд (Abby Sunderland) е по-малката сестра на Зак Съндърленд. Вдъхновена от постижението на брат си, през януари 2010 г. тя също се отправя на околосветско плаване. За съжаление нейното приключение не завършва благополучно. През юни същата година огромна вълна откъсва мачтата на лодката й и Аби е принудена да прекрати своето пътуване.

 

 

Любопитно е да видим на каква възраст децата се отправят на големи приключения. Дали  скоро някой ще подобри рекорда и на Лаура Декер? Ще видим.

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: Nourishing Obscurity
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply