18 000 км за 100 дни на колело

В началото на тази седмица, на 12 август, двама опитни колоездачи се отправиха на епично изпитание. 18 000 км на колело, през 14 различни държави, разположени на три континента, и времево ограничение от 100 дни.

 

Имената на двамата авантюристи са Стивън Поули (Steven Pawley) и Реза Пакраван (Reza Pakravan). Те възнамеряват да пътуват сами, без каквато и да е допълнителна помощ. Това означава, че ще трябва да въртят педалите на велосипедите си средно по 180 км на ден, натоварени освен всичко и със собствения си 30-килограмов багаж.

 

Разбира се, нито Стивън, нито Реза се впускат в своето приключение без опит зад гърба си. През 2011 г. Реза постави рекорд за най-бързо преминаване през пустинята Сахара с велосипед, само за 13 дни и половина. Стивън, от своя страна, вече е участвал в предишни велоекспедиции на дълги разстояния. Въпреки всичко обаче и двамата ще се нуждаят от целия си натрупан опит, за да се справят с предизвикателството, към което са се отправили в момента.

 

Начална точка на пътуването им беше нос Нордкап в Норвегия, втората най-северна точка в Европа. Посоката, която са избрали, е само на юг, а символичната финална линия вероятно ще е в Кейптаун, ЮАР. От имената на тези места (Nordkapp и Cape Town) вероятно идва и името на експедицията Cycle Kapp to Cape. През следващите повече от три месеца двамата велосипедисти ще преминат през Финландия, Русия, Грузия и Азербайджан до Иран. Оттам  планират да отпътуват със самолет към Египет, за да продължат пътуването си на две колела към Судан, Етиопия, Кения, Танзания, Замбия, Ботсвана и т.н. до ЮАР.

 

Както повечето експедиции днес, тази също има и благотворителна цел. Стивън и Реза се надяват да успеят да съберат около 28 000 паунда, които да се използват за построяването на нови училища на о. Мадагаскар. Двамата велосипедисти работят заедно с неправителствената организация Azafady, чиято основна цел е да понижи нивото на бедността в района. Стивън и Реза са убедени, че ключът за постигането на подобна цел е в доброто образование.

 

Трейлър към Cycle Kapp to Cape можете да видите тук.

 

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Снимки: Архив Cycle Kapp to Cape

 

This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply