Три кратки филма, които си заслужава да гледате

Кои са най-интересните приключенски филми за тази година?

От Xpedition.tv може би имат отговор на този въпрос. След като през май обявиха началото на състезание, посветено на краткия приключенски филм, сега са налице и победителите.

 

Състезанието беше разделено на три категории – „Най-вдъхновяващ“, „Най-иновативен“ и „Най-вълнуващ“ филм.

 

В първата категория „Най-вдъхновяващ“ призът отнесоха Дейв Корнуейт и Мигел Ендара за своя филм Swim 1000. В рамките на 8 минути видеото разказва за преплуването на 1610 км от Дейв по течението на река Мисури. Едно изключително физическо и психическо изпитание, стартирало на 10-и август 2012 г. и продължило 58 дни. Swim 1000 можете да видите тук.

 

Филмът, който спечели в категорията „Най-иновативен“, се нарича Further Up Yonder (можете да го видите тук). Това е 2-минутно видео, при направата на което са използвани кадри от Международната космическа станция, смесени с аудио съобщения от различни екипи към МКС, разпространяващи идеята за проучвания и изследвания посредством сътрудничество. Причината за този призив вероятно е, че Станцията е финансирана и построена благодарение на съдействието на множество народи и космически агенции от цял свят, намерили начин да работят заедно.

 

В категорията „Най-вълнуващ“ филм видеото победител носи името Shunpo (можете да го видите тук). Идеята му е да покаже нагледно отговора на въпроса „Какво ще стане, ако можехме за момент да избягаме от всекидневната рутина? Крачка, само една, която може да ни отведе на стотици мили за секунда“. Филмът е дълъг 4 минути и е сниман на 13 различни места в Париж и на едно в Турция. Главно действащо лице в него е танцьорката Джулиет Николото.

 

 

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Снимки: Интернет
This entry was posted in Frontbox. Bookmark the permalink.

Leave a Reply