Пътешествие до центъра на света – част 2-ра

Пътуването на Филип Лхамсурен е почти преполовено. Няколко хиляди километра са вече зад гърба му и стоповете на велосипеда „Баяна”. Днес, 50 дни след като тръгна от Родопите, Филип вече нощува под звездите на Дагестан.

 

Пътят му дотук не е минал без приключения. Още на първата седмица Филип вади джобната си ножица и се подстригва собственоръчно, подобно на Крис Маккендълс, герой от култовия филм на Шон Пен Into the wild. Само след месец той вече е в дебрите на величествения Кавказ, притиснат от проливни дъждове и обядващ с охлюви и диворастящи гъби.

 

И въпреки че след най-дългата държава от маршрута си (Турция), преминава през най-късата (Грузия), Филип продължава да завързва приятелства и да попълва „паспорта за приятели”. „Паспортът” е „документ”, който пътешественикът показва на всички, чиито пътища се пресичат с неговия. На всички, които са му помагали или ще му помогнат. В него има снимки на най-близките му хора, както и празни квадратчета с въпросителни, които ще попълни, заснемайки лицата на всички нови приятели. Надява се след като завърши приключението „По забравените пътища”, да събере фотосите в изложба с техните истории.

 

Филип вече е преминал през Северна Осетия и Чечня и сега кара редом с военните камиони на служещите в Дагестан към вратите на Казахстан. С всеки изминал ден Филип се приближава към Пъпа на света – Памир, там, където се събират всички най-големи планини в света – Хиндукуш, Каракорум, Кун-Лун, Тян Шан, Хималаите. Първите страници от книгата му, която издателство „Вакон” с радост ще издаде, вече също са факт.

 

На добър час и лек път, Филип!

 

 

Текст: Тодор Станчев
Снимки: личен архив на Филип Лхамсурен
This entry was posted in Active Explorer, News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply