Дейв Корнуейт за своя проект Експедиция 1000

През 2006 г. британецът Дейв Корнуейт се качва на скейтборда си и не слиза от него до януари 2007 г. Изминава общо 5823 км от гр. Пърт в Източна Австралия до гр. Бризбейн в Западна Австралия. С това дълго пътуване той поставя началото на един мащабен проект, който продължава и до днес и чийто край не се вижда скоро, Експедиция 1000. Дейв беше така любезен да отдели част от времето си и да ни разкаже по-подробно за своето начинание.

 

Здравей, Дейв. В момента тече осмото ти приключение от проекта Експедиция 1000. Кажи ни нещо повече за цялостната концепция на този проект. Каква е неговата основна цел и как започна всичко?


Целта на проекта Експедиция 1000 е да осъществя 25 различни пътувания, всяко от които да е дълго минимум 1000 мили (1609 км), и да се придвижвам без помощта на каквото и да е моторно средство. Как се породи идеята? От необходимостта ми да направя нещо много по-мащабно от едно единствено пътуване. Преди се чувствах изгубен, след като приключех някое единично пътешествие. Експедиция 1000 ми дава нещо дългосрочно, върху което да се съсредоточа.

 

Имаш ли план, който да следваш, за да осъществиш тези 25 мащабни приключения?


Не, нямам график. Всичко се случва естествено. Това е първото ми пътуване за 2013 г. През 2012 г. завърших успешно три свои пътешествия, а през 2011 г. – две. Това е осмото и по график трябва да приключи на 5 юли. След него обаче нямам никакви планове. Поне засега. За мен тази експедиция е важен проект не само в професионален, но и в житейски план. Обмислям някое от следващите ми пътувания да е семейно. Обожавам идеята да плавам с кану или да поема на дълго колоездачно пътешествие в компания.

 

 

В момента си на път през Западна Европа за осмото си пътуване, The Go Trek. През кои страни минахте и какво е впечатлението ти за тях? Кои предстоят?


Да, The Go Trek! 3000 мили (4827 км) през Европа, придвижвайки се с ElliptiGO, вид елипсовиден велосипед. Към момента с приятелката ми Скуош Фалконър сме преминали през Англия и Холандия. В момента сме на път за Германия, а следващата страна в списъка ни е Швейцария. Оттам се отправяме на юг към Франция. На 5 юли в Париж пътуването ни ще приключи. Можете да следите всяка наша крачка на www.thegotrek.com

 

Как решихте да пътувате заедно със Скуош Фалконър?


Със Скуош всъщност прекарахме заедно само 5 часа, преди да се отправим на съвместното ни пътешествие. Интересното е, че още щом се срещнахме за първи път през 2011 г., започнахме да се шегуваме, че трябва да направим някакво пътуване заедно. И в момента то се случва! Страхотно е да  се пътува със Скуош, тя е добра компания, а и винаги е готова да рискува и да опита нещо ново.

 

Това е чудесно. Кажи ни обаче как се спря точно на велосипед Elliptigo като вид транспорт за настоящото ти пътуване?


Винаги търся нови начини за придвижване, които обаче да не включват моторни средства. За първи път видях велосипед ElliptiGO, когато бях в Солт Лейк Сити през април 2012 г. Веднага отидох при жената, която го продаваше, и я заговорих. ElliptiGO е наистина страхотен начин за придвижване. Това е велосипед, единствен по рода си, а карането му ти се отразява наистина добре. Вече три седмици пътувам с него и се чувствам супер.

 

 

Какви други начини за придвижване планираш за следващите си пътувания? И имаш ли вече набелязани маршрути?


Нямам абсолютно никаква идея какво ще е следващото ми пътуване! Но може би ще е добре да се отправя някъде към Африка…

 

Възнамеряваш ли по време на някое от пътуваниятаси да минеш през България?


Един ден обещавам да мина и през България!

 

Може ли всеки желаещ да се присъедини към теб по време на пътешествията ти?


Преди съм канил хора да се включват в моите експедиции, но в бъдеще възнамерявам да  поддържам малък екип. С други думи, всеки е добре дошъл да се присъедини за около ден, ако премина някъде в съседство.

 

Кое е най-трудното ти пътуване до момента? А най-голямото предизвикателство, с което е трябвало да се справиш?


Определено най-трудно беше да преплувам 1001 мили (1610 км) по течението на река Мисури. Не съм се занимавал много с плуване, а трябваше да прекарам 58 дни в студената вода. Беше наистина изтощително. Ако искаш да видиш колко точно трудно, провери на www.swim1000film.com

 

Как си почиваш и се подготвяш, когато ти предстои ново приключение?


Доверявам се на тялото си. Когато някое пътуване от проекта Експедиция 1000 приключи, неминуемо се нуждая от презареждане. Но след като този етап премине, нещо по някакъв начин винаги ми казва, че съм готов за следващото предизвикателство. Целият този процес всъщност е нещо страхотно!

 

Как се зароди у теб този приключенски дух? Винаги ли си го притежавал, или нещо те е подтикнало или вдъхновило?


Честно казано, невинаги съм бил такъв. Когато бях на 25 години, работех в сферата на графичния дизайн, имах си къща и сериозна приятелка. И всъщност нищо от това не ми харесваше. Не бях щастлив и не харесвах живота си. Нямах амбиции и играех прекалено много компютърни игри. В един момент проумях, че искам и трябва да направя нещо повече с живота си. Прекалено лесно е да живееш 80 години и да не постигнеш абсолютно нищо.

 

Благодаря ти, Дейв. Има ли нещо накрая, което би искал да споделиш с българските читатели и с другите пътешественици по света?


Казвайте по-често „Да“ и действайте.

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Снимки: личен архив на Дейв Корнуейт и Скуош Фалконър
This entry was posted in Interview. Bookmark the permalink.

4 Responses to Дейв Корнуейт за своя проект Експедиция 1000

  1. Pingback: tn requin

  2. Pingback: maillot de foot

  3. Pingback: nouveau maillot psg

  4. Pingback: maillot Manchester United

Leave a Reply