Гавин Бейт спечели състезанието до Полюса

На 4-и април британецът Гавин Бейт се отправя на своята соло експедиция към Северния магнитен полюс. Експедиция, която обаче повече напомня за някакъв тип надпревара, както показва и името й – Race Me To The Pole (Да се състезаваме до Полюса).

78°35’с.ш. и 104°11’и.д. – с тези координати е записан Северният магнитен полюс през 1996 г. и за да го достигне успешно, Гавин трябва да измине сам и без моторни средства 550 км през една от най-суровите и студени местности на планетата. По време на пътуването си британецът е заставен да издържа на температури до -40°C както и на силни ветрове и бури, които създават усещане за още по-голям студ.

През последната седмица на експедицията си Гавин е придружен от няколко свои приятели, с които за 13 часа изминава последните 35 километра до финалната линия. Така на 30-април, вторник, групата достига точните координати, а Гавин Бейт печели надпреварата за Северния магнитен полюс.

Пътуването обаче не спира до тук. Предстоят още 11 часа усилия и изминати нови 26 км, които делят Гавин и неговите приятели от най-близката метеорологична станция. Която фактически е изоставена, но е най-близкото място, на което може да кацне самолет, да качи авантюристите на борда и да ги откара у дома.

 

 

 

Сега на въпроса. За какъв тип състезание става дума в цялата тази история?

 

Това е надпревара, в която 550 км се равняват на 22000 паунда. Целта на Гавин Бейт всъщност беше по време на своята соло експедиция паралелно да се набират средства за неговия тръст Moving Mountains – организация, посветена на устойчивото развитие в Танзания, Кения, Борнео и Непал. Всеки един дарен на организацията паунд се равняваше на 25 метра и въпросът беше кой ще финишира първи на 550-я километър. Отговорът вече е налице – Гавин Бейт.
За Moving Mountains бяха събрани общо 14278 паунда, което се равнява на 354 символични километра. Разбира се, сумата не е малка, а тръстът междувременно продължава да събира дарения. И да се надяваме, че скоро също ще „достигне“ до Северния магнитен полюс.

 

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Снимка 1: Личен архив / Гавин Бейт в ясен ден на път за Северния магнитен полюс
Снимка 2: Личен архив
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply