Време за междугалактически полети

РАЙЧО РАЙЧЕВ Е СЪЗДАТЕЛ НА ПРОГРАМАТА „КОСМИЧЕСКИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА“. ЗАВЪРШВА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОСМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ В СТРАСБУРГ. НАЦИОНАЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ Е НА КОНСУЛТАТИВНИЯ КОСМИЧЕСКИ СЪВЕТ КЪМ ООН (SPACE GENERATION COUNCIL) И ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ПРОГРАМАТА „СИНГУЛЯРИТИ“, НАСА ЕЙМС. ВОДЕЩ Е НА ФИЛМОВАТА ПОРЕДИЦАТА „ТАЙНИТЕ НА ВСЕЛЕНАТА“. ОТ НАЧАЛОТО НА ОКТОМВРИ ШЕСТТЕ ЕПИЗОДА СЕ ИЗЛЪЧВАТ ВСЯКА СРЯДА ПО NATIONAL GEOGRAPHIC BULGARIA.

ИНТЕРВЮ: МАРИНА ДИКОВА

СНИМКИ: NATIONAL GEOGRAPHIC И ЛИЧЕН АРХИВ


 

The Explorer : Какво те запали по Космоса – непознатото, необичайното?†ˆ †ˆ

 

Райчо Райчев: Откакто имам съзнателен живот, искам да се занимавам с Космоса. Не си спомням да е имало някакъв преломен момент, след който изведнъж да се зароди този интерес.

 

The Explorer : Как се озова в Страсбург и в Международния космически университет?†ˆ

 

†ˆРайчо Райчев: Това беше единственото място, в което исках да уча. Влизането там е много трудно и до последно не вярвах, че ще мога да се преборя с конкуренцията. Успях. Това е единственият в света изцяло космически университет. Естествено, има и други университети, които изучават космически науки и технологии, но в Страсбург единствената специалност е Космосът, което си е предизвикателство. Европейската космическа агенция ми предостави пълна стипендия, за да отида там. И така можех да започна истинската си кариера, това, което харесвам толкова много.

 

The Explorer : Смяташ ли, че в Космоса може да се намери отговор на всяка една загадка? Или самият Космос все още си е една голяма загадка?

 

Райчо Райчев: Ако говорим за близкия Космос, за това, което ние познаваме, защото ние не познаваме Космоса като Вселена, а само много ограничени частици от него, то според мен за хората е по-скоро предизвикателство, отколкото мистика. Винаги подхождам от гледна точка на науката и технологиите, а не на предсказанията. В момента цялата ни човешка инфраструктура зависи от близкия Космос – това означава сателити в околоземните орбити, чрез които ние имаме навигация, комуникация, метеорология и наблюдение на околната среда в глобален мащаб.Така че, ако космическите системи ги нямаше, щяхме да живеем, както сме си живели през Средновековието. По-скоро проблемът е, че ние не ги виждаме. Защото когато отиваш на работа например, ти виждаш автомобила си и знаеш, че той е необходимото ти средство за придвижване, но не си даваш сметка, че имаш комуникация и че тя минава през сателитни системи, както и всички информационни и навигационни услуги, без които не бихме могли да си представим съвременния живот.

 

The Explorer : Не убиват ли обаче технологиите личните взаимоотношения и комуникации?

 

Според мен те само помагат в това отношение, защото свързват хората, както никога досега. Представи си да трябва да пишеш писма на хартия на близките си хора, живеещи далеч от теб, да не можеш да ги чуеш всеки ден или да не ги виждаш директно чрез приложения като Скайп. А и технологиите са само инструмент. Не зная защо хората ги приемат като заплаха, като в повечето случаи дори не ги разбират…

 

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В БР.1/2013 г. НА СПИСАНИЕ THE EXPLORER.

 

This entry was posted in Interview. Bookmark the permalink.

Leave a Reply